Hozzávalók: 2,5 kg padlizsán(hosszú és vékony darabok), 2 kg
paradicsom, 1 kötés petrezselyemzöld, 1 kötés zellerzöld, 1 fej fokhagyma,
jódmentes só.
Elkészítése: A padlizsánt meghámozzuk, 1 cm vastag
szeletekre vágjuk, lesózzuk és 10-15 percig állni hagyjuk, majd a levét
lecsöpögtetjük. A paradicsomot megmossuk, 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A zöldfűszereket megmossuk, apróra vágjuk, a
megpucolt fokhagymát pedig szeletekre. 2 l vizet 1 evőkanál sóval felforralunk,
2-3 rendben beletesszük a padlizsánszeleteket és 2 percig főzzük, majd szűrőkanállal
kiszedjük és lecsöpögtetjük. A
paradicsom és padlizsánszeleteket tiszta, csírátlanított befőttesüvegekbe
rétegezzük, minden sort enyhén megsózunk és megszórjuk zöldfűszerrel,
helyenként 1-1 szelet fokhagymát teszünk. Rácsavarjuk a fejtetőket és 30 percig vízben
dunsztoljuk. Télen padlizsános muszakához vagy lecsóhoz használhatjuk.
Salátának szoktam készíteni, a padlizsánt, olajban átsütve- isteni finom! Önmagában is finom, ezt még elkészítem télére. Köszi!
VálaszTörlés