A recept Alexandre Dumas szakácskönvéből van.
Hozzávalók 4
személyre:
az omletthez: 6
tojás, 2 tojásfehérje, 4 evőkanál tejszín, 1 teáskanál étkezési keményítő, 1
csokor zöldfűszer(petrezselyemzöld, metélőhagyma, turbolya, tárkony);
a töltelékhez: 25
dkg pontyfilé, 25 dkg apró csiperkegomba, 1 kis hagyma, 1 cikk fokhagyma, 5 dkg
vaj, 1 teáskanál liszt, 2 dl fehérbor, 2-3 szál petrezselyemzöld, 2
tojássárgája;
egyéb hozzávalók:
1 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál reszelt parmezán, vaj, só, bors;
a
petrezselyemmártáshoz: 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kis hagyma, 2 teáskanál
vaj, 2 dl tejszín, 1 teáskanál étkezési keményítő, borecet.
Elkészítése: A
töltelékhez a halfilét kis kockákra, a megmosott gombát pedig negyedekbe
vágjuk. Az apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük a vajon, hozzáadjuk a
halhúst meg a gombát és pár percig sütjük, majd rászórjuk a lisztet, az apróra
vágott petrezselyemzöldet meg az áttört fokhagymát, sózzuk, borsózzuk és
felöntjük a borral. Lassú tűzőn addig pároljuk, míg a leve teljesen elfő.
Félrehúzzuk, mikor langyosra hűlt belekeverjük a tojássárgáját. Az omletthez a
tojásokat felverjük, belekeverjük az apróra vágott zöldfűszereket és a
tejszínnel elkavart keményítőt, sózzuk, borsózzuk. vajjal kikent forró
serpenyőben, 4 omlettet sütünk. Az omletteket megtöltjük a töltelékkel,
végüknél a tojást benyomjuk, lekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk a zsemlemorzsával
összekevert parmezánnal. Forró sütőben pirosra sütjük. A petrezselyemmártáshoz
az apróra vágott hagymát és petrezselymet megdinszteljük a vaj felén, majd
besűrítjük a tejszínnel elkavart keményítővel. Sózzuk, borsózzuk, borecettel
ízesítjük. A töltött omlettet vastagabb szeletekre vágjuk és a mártással
tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése