Az alábbi receptet Alexandre Dumas szakácskönvében található három almás desszert alapján állítottam össze(Vajas alma, Alma rizzsel, Almák tojáshabbal).
Hozzávalók 4
személyre: 8 kisebb alma, 12 dkg rizs, 8+3 dkg cukor, 5 dl tej, 2 dl
tejszín, 2 tojás, 5 dkg vaj, almalekvár, fahéj, 1 zöldcitrom, 1 tasak vaníliás
cukor, só.
Elkészítése: A
rizst forró vízbe tesszük, mikor újból felforrt, leszűrjük, majd visszatesszük a lábasba és ráöntjük a langyos tejet. Hozzáadunk egy csipetnyi sót, a cukrot és
kevés lereszelt zöldcitromhéjat, majd lassú tűzön, gyakran átkavarva addig
főzzük, míg a rizs megpuhul. Félrehúzzuk, pár percig hűlni hagyjuk, majd
belekeverjük a tejszínnel elkevert tojássárgáját. 1 l vizet főni teszünk,
hozzáadjuk a vaníliás cukrot és fél zöldcitrom levét. Az almákat meghámozzuk, a magos közepüket almavájóval kiszedjük, 1-2 percig a forró lébe tesszük, majd
egy tányérra szedjük. Egy hőálló tálat vajjal kikenünk, belesimítjuk a rizst és
előmelegített sütőbe toljuk. 5 perc után kiszedjük, ráhelyezzük az almákat,
közepükbe szétosztjuk a megmaradt vajat, teszünk 1-1 teáskanál lekvárt, illetve megszórjuk fahéjjal. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és az
almákra habrózsákat nyomunk. További 15 percig vagy amíg a hab barnulni
kezd, visszatoljuk a sütőbe. Langyosan tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése