2017. november 30.

Májgombóc savanyúkáposzta ágyon



Wolfang Amadeus Mozart(1756-1791) egyik kedvenc étele volt.  

Hozzávalók 4 személyre:

a gombócokhoz: 30 dkg borjúmáj, 3 szikkadt zsemle, 1 dl tej, 1 dl fehérbor, 2 tojás,  ½  evőkanál zsír, 5 dkg vaj, 1 hagyma, zsemlemorzsa, só, bors, majoránna, petrezselyemzöld;

a körethez: 75 dkg szálas savanyú káposzta, 15 dkg szalonna, 3 hagyma, olaj, babérlevél.


Elkészítése: A zsemléket kis kockákra vágjuk, meglocsoljuk a tejjel meg a borral és összekeverjük.  A borjúmájat ledaráljuk, az apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük a zsíron, majd mindkettőt a zsemléhez kavarjuk.  Hozzáadjuk a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával és petrezselyemzölddel, majd összedolgozzuk. Ha túl lágy kevés zsemlemorzsát adunk még hozzá, 15 percig pihentetjük, majd 8, alma nagyságú gombócot formázunk és forró vízben 15 percig főzzük. Szűrőkanállal lecsöpögtetjük, majd forró vajban átsütjük. A kis kockákra vágott szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk a káposztát meg a babérlevelet és megdinszteljük. A megpucolt hagymákat karikákra vágjuk, forró olajban ropogósra sütjük. A tányérra káposztát teszünk, rászórjuk a hagymát és ráhelyezzük a gombócokat. 


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...