Wolfang Amadeus Mozart(1756-1791) osztrák zeneszerző, zongorista, karnagy és zenepedagogus volt, aki mesteri fokon komponált minőségi műveivel írta be magát a zenetörténelembe. Nemcsak a zenét, de a bálokat, a mulatozásokat és a nagy lakomákat is szerette, ahol „nagykanállal falta” az élet gyönyöreit. A barokk konyha elé tálalt fejedelmi fogásait mindig az utolsó falatig megette, kedvencei voltak a fácán, kappan, borjú és sertéssültek, valamint a rák és a májgombóc. Kedvelte a puncsot, a finom kávét és a jó vörösbort.
Hozzávalók:
a barna lapokhoz: 22,5 dkg liszt,
10 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 1 evőkanál kakaó, 1 tojás, 1 evőkanál tejföl,
csipetnyi só, ½ teáskanál sütőpor,
¼ teáskanál szódabikarbóna,1 teáskanál
citromlé, kevés tej;
a zöld laphoz: 2 tojás, 4 evőkanál
cukor, 4 evőkanál darált mandula, 1 evőkanál keményítő, 1 teaskanal pisztácia
aroma, pár csepp zöld ételszínező;
a krémhez: 20 dkg vaj, 10 dkg
porcukor, 5 dkg nugátmassza, 5 dkg marcipánmassza;
a glazúrhoz: 15 dkg 52%-os
kakaótartalmú csokoládé, 1 dl tejszín;
a díszítéshez: 1 dl habtejszín, par
csepp pisztácia aroma.
Elkészítése:
A lapokhoz a lisztben
elmorzsoljuk a vajat, rászitáljuk a porcukrot, a sütőport, a sót meg a kakaót
és összekeverjük. A keverék közepébe beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt,
a citromlével felhabosított szódabikarbónát, majd összedolgozzuk lisztes
keverékkel. Szükség szerint kevés tejet is adunk hozzá, hogy egy rugalmas
tésztát kapjunk. Két részre osztjuk, fóliával letakarjuk és hűtőbe tesszük,
majd sütőpapíron, kb. 25x30 cm téglalappá nyújtjuk és tepsi hátán, közepes
hőfokon, 10-12 perc alatt megsütjük.
A
zöld laphoz a tojásokat a cukorral vastag krémhabbá verjük, hozzáadunk a
pisztácia aromát meg zöld színezéket és beledolgozzuk a keményítővel elkevert
mandulát. A masszát az előbbi, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 175
fokon, 12-15 perc alatt megsütjük.
A
szobahűmérsékletű vajat kikavarjuk a porcukorral, két részre osztjuk. Egyik
részbe a reszelt marcipánt, másik részbe pedig a nugátmasszát dolgozzuk bele. A
lapokat megtöltjük a kétféle krémmel a képen látható sorrendben.
A csokoládét
vízgőz fölött felolvasztjuk, egy keveset papírtölcsérbe öntünk és 35-40
violinkulcsot rajzolunk sütőpapírra. A megmaradt csokoládét visszatöltjük az
edénybe, hozzáöntjük a tejszínt, összekavarjuk, kicsit dermedni hagyjuk, majd a
sütemény tetejére simítjuk.
Másnap szeleteljük, pisztácia aromával ízesített,
felvert tejszínnel, illetve a violinkulcsokkal díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése