2017. december 20.

Ünnepi töltött zsemlekoszorú



Hozzávalók
a tésztához: 50 dkg liszt, 2 dl tej, 2 evőkanál  joghurt, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, 1 teáskanál méz, 1 teáskanál só, 7 g szárított élesztő; 
a töltelékhez: 15 dkg sonka, 15 dkg sajt;
a mázhoz: 8 dkg rizsliszt, 0,9 dl langyos víz, 7 g szárított élesztő, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál cukor, kevés só.

Elkészítése


1.  A tészta hozzávalóit egy tálban megdagasztjuk. Letakarva 30 percig kelesztjük. 
2. Lisztezett deszkán 20 részre osztjuk,  mindegyik darabot gombóccá gyúrjuk. 
3. A sonkát meg a sajtot kis kockákra vágjuk. A tésztákat kerekre nyújtjuk, közepükre tölteléket teszünk.
4. Egyenként kézbe vesszük, a tészta szélélt középen összefogjuk és szép kerekre formázzuk.


5. Sütőpapírral kibélelt kerek tepsibe tesszük, a belső sorban 7, a külső sorban pedig 13 zsemlét. Középre egy kisméretű hőálló tálat teszünk. 
6. A máz hozzávalóit összekavarjuk, míg a zsemlék pihennek, 10 percig meleg helyen kelesztjük. 
7.  A tejföl sűrűségű mázat egy ecset segítségével a zsemlékre kenjük. Újabb 10 percig pihentetjük. 

8. Előmelegített sütőben, 180 fokon,  30-35 percig sütjük. 


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...