Hozzávalók 12-16 személyre:
a húsgombócokhoz: 2 kg vadhús lapocka(vaddisznó vagy szarvas), 30 dkg
füstölt szalonna, 2 vörös(lila)hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 5 tojás, 30-40 dkg
zsemlemorzsa, só, bors, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, olaj a sütéshez, 7 dl
BBQ szósz.
a körethez: 25 dkg kuszkusz, 5 dl víz, 2 evőkanál olívaolaj, só, fehérbors,
1 teáskanál apróra vágott petrezselyemzöld, 50 dkg fagyasztott mexikói
zöldségkeverék, 1 hagyma, 5 dkg vaj, kevés olívaolaj.
Elkészítése:
·
A vadhúst a szalonnával és a hagymával együtt ledaráljuk,
hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a tojásokat, az apróra vágott petrezselyemzöldet
és szükség szerint zsemlemorzsát, majd alaposan összedolgozzuk. 30 percre hűtőbe
tesszük, majd olajos kézzel diónyi gombócokat formázunk és kevés forró olajon
körbesütjük. Kiolajozott tepsibe tesszük, ráöntjük a BBQ szószt, összeforgatjuk
és 10-15 percre forró sütőbe toljuk. Vigyázat, ne száradjon ki!
·
A körethez a vizet felforraljuk az olajjal, a
petrezselyemzölddel, kevés borssal meg sóval, ráöntjük a kuszkuszra, lefedjük
és 15 percig állni hagyjuk. A
zöldségkeveréket enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Az apróra vágott
hagymát a vaj és kevés olaj keverékén üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a
leszűrt zöldségeket, kicsit átsütjük, majd összekeverjük a kuszkuszzal. Sózzuk, borsózzuk.
Házi Barbeque szósz - Gabojsza után, szabadon
Hozzávalók 7 dl-hez: 1 l
coca-cola, 2 hagyma, 2 babérlevél, 0,5 dl olívaolaj, 5 dkg vaj, 4 dl házi paradicsomlé, 3 dl házi kethcup, 250g sűrített paradicsom(Sultan), 4 evőkanál házi Erős Pista,
4 evőkanál mustár, 4 evőkanál narancslekvár, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál
almaecet, 1 evőkanál balzsamecet, 2 evőkanál barnacukor, 2 evőkanál erdei méz,
1 teáskanál füstölt fűszerpaprika, 1 teáskanál oregáno, 1 teáskanál kakukkfű, 1
teáskanál őrölt bors, csipetnyi fahéj, só, cayenne bors(ha nem lenne elég
csípős).
Elkészítése: A hagymát apró
kockákra vágjuk, az olaj és vaj keverékén aranyszínűre sütjük, majd rátöltjük a colát, beletesszük a
babérlevelet és kb. 1/3-ra redukáljuk. Ekkor hozzáadjuk a többi hozzávalót a
leírás sorrendjében és gyakran kevergetve sűrűre főzzük. Ha szükségesnek
látjuk, a végén leszűrjük, esetleg bormixerrel selymesre dolgozzuk(a babérlevelet
kiszedjük). Hűtőben 1 hétig eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése