a májgaluskához:
10 dkg sertésmáj, 1 tojás, ½ vékony póréhagyma, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1
evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj, só, bors, majoránna;
a leveshez: 2
kisebb sárgarépa, 1 szelet zeller, 1 vékony póréhagyma, 6-8 cikk fokhagyma,
olaj, só, bors, 1,5 dl főzőtejszín, 1-2 szál petrezselyemzöld, ecet.
Elkészítése: A
póréhagymát a vajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a kis darabokra vágott
májat és addig sütjük, míg a leve elpárolog. Félrehúzzuk, sózzuk, borsózzuk,
megszórjuk majoránnával, kicsit hűlni hagyjuk, majd késes aprítóba tesszük.
Hozzáadjuk a tojást meg a zsemlemorzsát és krémesre dolgozzuk. Belekavarjuk a
lisztet, 15-20 perce hűtőbe tesszük. A megpucolt sárgarépát meg a zellert
nagylyukú reszelőn lereszeljük, kevés olajon dinszteljük. Pár perc után
hozzáadjuk a póréhagymát és együtt összesütjük. Felöntjük 1,5 l vízzel, sózzuk,
borsózzuk, lefedve, közepes lángon főzzük. Sós vizet forralunk, a
galuskamasszát egy evőkanállal a fővő vízbe szaggatjuk, 2-3 percig főzzük, majd
szűrőkanállal a áttesszük levesbe. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, rátöltjük a
tejszínt, megszórjuk az aprított petrezselyemzölddel, majd fölforraljuk és
félrehúzzuk. Izlés szerint, édesen vagy ecettel savanyítva tálaljuk.
Megjegyzés:
Póréhagyma helyett egy kis fej vöröshagymát használhatunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése