Hozzávalók 6-8
személyre: 1 hátsó sertéscsülök, 2-3
evőkanál olaj, 2-3 cikk fokhagyma, 1 teáskanál őrölt köménymag;
a
pácléhez: 1 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 teáskanál köménymag, só, szemes bors, 2
babérlevél;
a
körethez: 1,2 kg vágott savanyú káposzta, 1 paprika, 1
vöröshagyma, 10 dkg császárszalonna, bors.
Elkészítése:
A pácléhez a csülök nagyságától függően 2-3 l, sós vizet felforralunk a
megtisztított és egészben hagyott hagymával, fokhagymával és a fűszerekkel,
majd lehűtjük és egy éjszakára a csülköt pácolódni hagyjuk benne. Másnap a
csülköt a páclében, lassú tűzőn, 1-1,5 óra alatt megfőzzük. Mikor a hús puha
szűrőkanállal kiemeljük, kicsit hűlni hagyjuk, majd szeletekre vágjuk. A
köménymagot összekeverjük az olajjal meg az áttört fokhagymával és a
csülökszeleteket bekenjük vele. A körethez a császárszalonnát kis kockákra
vágjuk és forró serpenyőben sülni tesszük. Pár perc után hozzáadjuk az apróra
vágott hagymát és a paprikát(egy keveset félreteszünk a tálaláshoz), kissé
átsütjük, majd rátesszük a káposztát(ha túl savanyú, előtte kimossuk),
borssal fűszerezzük és összekavarjuk. Cserépedénybe tesszük, kevés vízet öntünk
alája ráhelyezzük a csülökszeleteket, lefedjük és forró sütőben, 40-50 percig
pároljuk. Az utolsó 15-20 percben levesszük a fedőt és pirulni hagyjuk.
Tálaláskor rászórjuk a félretett paprikát. Aki szereti tejföllel is
fogyaszthatja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése