2018. január 18.

Köménymagos csülök káposztaágyon

c

Hozzávalók 6-8 személyre: 1 hátsó sertéscsülök,  2-3 evőkanál olaj, 2-3 cikk fokhagyma, 1 teáskanál őrölt köménymag;  
a pácléhez: 1 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 teáskanál köménymag, só, szemes bors, 2 babérlevél; 
a körethez: 1,2 kg vágott savanyú káposzta, 1 paprika,  1 vöröshagyma, 10 dkg császárszalonna,  bors.

Elkészítése:  A pácléhez a csülök nagyságától függően 2-3 l, sós vizet felforralunk a megtisztított és egészben hagyott hagymával, fokhagymával és a fűszerekkel, majd lehűtjük és egy éjszakára a csülköt pácolódni hagyjuk benne. Másnap a csülköt a páclében, lassú tűzőn, 1-1,5 óra alatt megfőzzük. Mikor a hús puha szűrőkanállal kiemeljük, kicsit hűlni hagyjuk, majd szeletekre vágjuk. A köménymagot összekeverjük az olajjal meg az áttört fokhagymával és a csülökszeleteket bekenjük vele. A körethez a császárszalonnát kis kockákra vágjuk és forró serpenyőben sülni tesszük. Pár perc után hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a paprikát(egy keveset félreteszünk a tálaláshoz), kissé átsütjük, majd rátesszük a  káposztát(ha túl savanyú, előtte kimossuk), borssal fűszerezzük és összekavarjuk. Cserépedénybe tesszük, kevés vízet öntünk alája ráhelyezzük a csülökszeleteket, lefedjük és forró sütőben, 40-50 percig pároljuk. Az utolsó 15-20 percben  levesszük a fedőt és pirulni hagyjuk. Tálaláskor rászórjuk a félretett paprikát. Aki szereti tejföllel is fogyaszthatja. 


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...