Hozzávalók 5-6
személyre: 60 dkg száraz lóbab, 1 nyers csülök, 2 sárgarépa, 1 pasztinák, fél
zeller, 2 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 2 babérlevél, 1 evőkanál
paradicsomsűrítmény, olaj vagy zsír, só, őrölt bors, fűszerpaprika.
Elkészítése: A
csülköt megmossuk, hideg vízben főni tesszük. Hozzáadjuk az előzőleg beáztatott
babot, 1 hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, sót és addig főzzük, míg a hús
leválik a csontról és a bab megpuhul. A csülköt kivesszük, egy tepsibe
állítjuk. Az olaj felét elkeverjük 1 teáskanál fűszerpaprikával, rákenjük a
csülökre és forró sütőben megpirítjuk, majd kivesszük és lefedve melegen
tartjuk. A megmaradt hagymát apróra, a megtisztított zöldségeket pedig karikára
vágjuk, majd a megmaradt olajon együtt megdinszteljük. Hozzáadjuk a
paradicsomsűrítményt, megszórjuk borssal, felöntjük csülöklével és puhára
pároljuk. A végén hozzáadjuk a megfőtt babot és még 2-3 percig rotyogtatjuk.
A csülökhúst darabokra vágjuk és a főzelékkel tálaljuk.
Iahnie
de fasole
Ingrediente
pentru 5-6 persoane: 600 g fasole bob mare, 1 ciolan afumat, 2 cepe,5 căței de
usturoi, 2 foi de dafin, 1 morcov, 1 rădăcină de pastarnac, 1 lingură pastă de
ardei, 1 lingură untură, sare, piper,
boia dulce.
Prepararea:
Fasolea se pune la înmuiat în apă rece, de seara până dimineața. A doua zi se
pune ciolanul în apă rece, se adaugă fasolea, 1 ceapă întreagă, usturoiul, foile de dafin, sare și se fierbe. Între timp ceapa mărunțită se
înăbușe în untură, se adaugă zarzavatul tăiat cubulețe mici, iar după câteva minute pasta de ardei. Se asezonează cu piper, se toarnă zeama de pe ciolan și se pune la fiert. Ciolanul fiert se scoate, se unge cu puțină untură amestecată cu boia și se introduce în cuptorul fierbinte să se rumenescă, după care se scoate și se ține la cald. Fasolea se strecoară (se scoate ceapa și foile de dafin, se reține zeama de fiert) și se adaugă peste legumele înăbușite, se mai firbe 2-3 minute. Se servește cu ciolanul feliat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése