Hozzávalók 4 személyre: 8 db. hekktörzs, 50 dkg sárgarépa, 1 póréhagyma, 25 dkg fagyasztott zöldborsó, 1 citrom, 0,5 dl olaj, só, 2 evőkanál hal fűszerkeverék, saláta.
Elkészítése: A haltörzseket bedörzsöljük sóval meg a
fűszerkeverékkel, egy tepsibe tesszük. A zöldségeket megpucoljuk, a sárgarépát
2-3 cm-es, a póréhagymát pedig 2 cm-es darabokra vágjuk, majd a halak köré
szórjuk. Meglocsoljuk olajjal és a citrom levével, alátöltünk 1 dl vizet, majd
forró sütőben 15 percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót és további 15
percig pároljuk, végül pedig levesszük a fóliát és 10-15 percig pirulni
hagyjuk. A tányérokra salátaleveleket teszünk, középre helyezzük a halat, a
zöldségeket pedig köréhalmozzuk. Citromkarikákkal tálaljuk.
Megjegyzés: A halfűszerkeveréket a következő
szárított fűszerekből állíthatjuk össze: hagyma, petrezselyemzöld, kapor,
rozmaring, borsikafű, citromhéj, gyömbér, mustármag, babérlevél, színesbors,
szerecsendió. A hozzávalókat alaposan kiszárítjuk, majd kávédarálóban porrá őröljük.
Száraz dobozban tároljuk, sót nem adunk hozzá.
Merluciu cu lămâie și legume
Ingrediente: 8
trunchiuri de merluciu, 500 g morcovi, 1 praz, 250 g mazăre congelată,
1 lămâie, 50 ml ulei, sare, 2
linguri condimete pentru
pește, salată verde.
Prepararea: Trunchiurile
de merluciu se asezonează cu sare și condimente, se pun într-o tavă. Legumele
se curăță, morcovii se taie în bucăți de 2-3 cm, se pun lângă pește, se
stropesc toate cu ulei și zeamă de lămâie, se toarnă 100 ml apă și se înăbușă
15 minute în cuptorul fierbinte, acoperit cu capac sau cu hârtie de copt. Se
adaugă rondelele de praz
și mazărea și se mai lasă 15 minute acoperit, după care se scoate capacul și se
rumenește la foc mare, timp de 10-15 minute. Se pun frunze de salată pe
farfurii, se așază câte două bucăți de pește în mijloc, iar legumele în jurul
peștilor. Se decorează cu felii de lămâie.
Sugestie:
Amestecul de condimente pentru pește conține următoarele ingrediente uscate și
măcinate cu râșnița de cafea: ceapă, frunze de pătrunjel, mărar, rozmarin, cimbrișor, coajă rasă de
lămâie, ghimbir, semințe de muștar, foi de dafin, piper colorat, nucșoară.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése