Hozzávalók
6 személyre: 70-80 dkg bárány oldalas(hasi résszel együtt) vagy 50 dkg lapocka
csonttal, 3 sárgarépa, 1 szárzeller, 2 kisebb hagyma, 2 cikk fokhagyma, 5 dkg
szemes bors, 1 evőkanál házi ételízesítő, rizs, 2 marék spenót, 1 tojás, zsemlemorzsa, olaj, só, bors, 10 db.
Elkészítése:
A bárány oldalast megmossuk, amennyire lehet a húst levágjuk a csontokról és a
hasi résszel együtt félretesszük. Ha lapockát használunk, kicsontoljuk. A csontokat
hideg vízben főni tesszük, hozzáadunk 1 egészben hagyott hagymát, a fokhagymát,
a szemes borst meg az ételízesítőt és lassú tűzön alaplevet főzünk. A
bárányhúst ledaráljuk, hozzáadjuk a megmaradt és apróra vágott hagymát, a
tojást, 1-2 evőkanál zsemlemorzsát, sózzuk, borsózzuk, összedolgozzuk, majd
hűtőbe tesszük. Az alaplevet leszűrjük. A megpucolt sárgarépát félbe, majd
szeletekre vágjuk, kevés olajon pár percig dinszteljük, majd felöntjük az
alaplével és közepes lángon főzzük. 8-10 perc után hozzáadjuk a 2 cm-es
darabokra vágott szárzellert, a megmosott rizst és a masszából apróra formázott
gombócokat. Mikor a húsgombócok feljöttek a leves tetejére, hozzáadjuk a
megmosott spenótot és további 5 percig főzzük.
Ciorbă cu perișoare de miel și spanac
Ingrediente pentru 6 persoane: 700-800 g costiță de miel împreună cu carnea de pe burtă sau 500 g spată de miel cu os, 3 morcovi, 1 tulpină apio, 2 cepe mici, 2 căței usturoi,
50 g orez, 250 g spanac proaspăt, 1 ou, pesmet, ulei, sare, piper măcinat, 10
boabe piper, 1 lingură amestec de zarzavat cu sare, zeamă de lămâie.
Prepararea: Se spală
carnea de miel, se dezosează, iar oasele se pun la fiert în apă rece. Se adaugă
amestecul de zarzavat cu sare, boabele de piper, 1 ceapă și usturoiul, se
fierbe o supă de oase, la foc moderat. Carnea de miel se dă prin mașina de
tocat, se adaugă ceapa mărunțită, oul, 1-2 linguri pesmet, se asezonează cu
sare și piper. Se amestecă compoziția, se acoperă și se pune la rece. Zarzavaturile
se spală, morcovii și tulpina apio se taie rondele. Morcovii se înăbușă în
puțin ulei, se toarnă supa de oase strecurată, se fierbe 8-10 minute la foc moderat.
Se adaugă rondelele de apio, orezul spălat și perișoarele mici făcute din
compoziția de carne. Se fierbe în continuare la foc moderat, iar când
perișoarele se ridică la suprafața ciorbei, se adaugă spanacul spălat. Se mai
fierbe cca. 5 minute, apoi
se potrivește gustul cu zeamă de lămâie și se ia deoparte.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése