Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg
füstölt sonka(csonttal együtt), 50 dkg zsenge csalán, 3 evőkanál rizs, 2
evőkanál házi sós ételízesítő, 1 evőkanál paprikakrém, 4 cikk fokhagyma, olaj,
1 evőkanál liszt, 2 tojás sárgája, 2 dl tejföl, só, szódabikarbóna.
Elkészítése: A füstölt sonkát
megmossuk, 2 l hideg vízben főni tesszük, hozzáadjuk az ételízesítőt és puhára
főzzük. A csalánt alaposan megmossuk, forró, szódabikarbónás vízben 1-2
percig főzzük, majd leszűrjük. Mikor langyosra hűlt, éles késsel összevágjuk.
Az áttört fokhagymát az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a lisztet, a
paprikakrémet meg a csalánt és összekeverjük. Felöntjük a sonka főzőlevével,
beletesszük a rizst és 15 percig főzzük. A húst kicsontozzuk, felvágjuk és
visszatesszük a levesbe. A tojássárgáját kikavarjuk a tejföllel, kevés forró
lével hőkiegyenlítjük, majd rátöltjük az ételre. Félrehúzzuk, 10 percig
pihentetjük, majd tálaljuk.
Ciorbă de urzici
Ingrediente pentru
4-6 persoane: 500 g ciolan afumat, 500 g urzici, 3 linguri orez, 2 linguri
amestec de zarzavat cu sare, 1 lingură pastă de ardei, 4 căței usturoi, ulei, 1
lingură făină, 2 gălbenușuri, 200 ml smântână,
sare, oțet, bicarbonat de sodiu.
Prepararea: Ciolanul se
spală, se fierbe în 2 l apă rece, împreună cu amestecul de zarzavat cu sare.
Urzicile spălate și alese se opăresc în apă fiartă cu puțin bicarbonat de
sodiu, apoi se strecoară, iar când s-au răcit puțin, se mărunțesc cu cuțitul. Usturoiul
pisat se trage în puțin ulei, se adaugă urzicile și pasta de ardei, se presară
cu făina, se amestecă și se toarnă supa de pe ciolan. Se adaugă orezul și se
fierbe 15-20 minute. Gălbenușurile se amestecă cu smântâna și puțină zeamă
fierbinte, apoi se toarnă totul în ciorbă. Se adaugă și ciolanul dezosat și
tăiat în bucăți mici. Se potrivește gustul cu oțet, se lasă 10 minute la
odihnit, după care se servește.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése