Hozzávalók 4
személyre:
a fasírthoz: 6
főtt tojás, 2 nyers tojás, 1 hagyma, 1 szelet kenyér, 1 dl tej, liszt,
zsemlemorzsa, só, bors, fokhagymapor, olaj;
a
gombafőzelékhez: 80 dkg csiperke gomba, 1 hagyma, 2 evőkanál liszt, 5 dl tej, 1
dl tejföl, olaj, só, bors, kevés fűszerpaprika, csilipehely, petrezselyemzöld.
Elkészítése: Az
apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre dinszteljük. A kenyeret a tejbe
áztatjuk, 5 perc után kiszorítjuk, a főtt tojásokat megpucoljuk, kockákra
vágjuk. A nyers tojássárgát kikavarjuk 2
evőkanál tejjel(a beáztatott kenyértől maradt), összekeverjük a kiszorított
kenyérrel és hozzáadjuk a kihűlt hagymát. Sóval, borssal és fokhagymaporral
ízesítjük, majd beleforgatjuk a kockákra vágott tojásokat. Ha a massza túl
lágy, hozzáadunk 1-2 evőkanál zsemlemorzsát. A tojásfehérjét megsózzuk, kissé
felverjük, de csak annyira, hogy ne legyen habos. Vizes kézzel gombócokat formázunk, lisztbe,
tojásfehérjébe, majd zsemlemorzsába hempergetjük,
kézzel kissé ellapítjuk. Forró olajban, közepes lángon aranyszínűre sütjük. A gombát
megmossuk, szeletekre vágjuk. Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre
dinszteljük, hozzáadjuk a gombát, addig pároljuk, míg a leve elfő. Sózzuk,
borsózzuk, megszórjuk a liszttel, összekavarjuk, majd felöntjük a tejjel és
besűrítjük. A tejfölt elkavarjuk kevés mártással, majd a főzelékre öntjük.
Megszórjuk kevés csilipehellyel és apróra vágott petrezselyemzölddel. A
gombafőzeléket tojásfasírttal tálaljuk.
Chiftele de ouă
cu sos de ciuperci
Ingrediente pentru
4 persoane: pentru chiftele: 6 ouă
fierte tari, 2 ouă crude, 1 ceapă, 1 felie pâine, 100 ml lapte, făină, pesmet, sare, piper, praf de usturoi, ulei;
pentru sosul de ciuperci: 800 g ciuperci Champignons, 1 ceapă, 2 linguri făină,
500 ml lapte, 100 ml smântână, ulei, sare, piper, boia, fulgi chili, frunzele
de pătrunjel.
Prepararea: Ceapa
mărunțită se călește în ulei. Felia de pâine se înmoaie în lapte, după 5 minute
se stoarce. Se curăță ouăle fierte, se taie cubulețe mici. Se separă ouăle
crude, gălbenușurile se amestecă cu 2 linguri de lapte(rămas de la pâine), se
amestecă cu ceapa călită și pâinea stoarsă, se asezonează cu sare și piper,
după care se adaugă ouăle tăiate și puțin dacă este nevoie(compoziția este prea
moale). Cu mâna umezită se formează chiftele, se dau prin făină, albușurile bătute puțin și prin pesmet. Se
prăjesc în ulei încins. Ciupercile se spală, se taie felii. Ceapa mărunțită se
călește în ulei, se adaugă ciupercile, se călesc împreună până când le scade
apa, se asezonează cu sare, piper și boia, se presară făina, se amestecă și se
toarnă laptele. Se fierbe la foc mic 8-10 minute, după care se adaugă smântâna
amestecată cu puțin sos fierbinte. La final se presară cu fulgi chili și frunzele
de pătrunjel mărunțite. Chiftelele se servesc cu sosul de ciuperci.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése