Oldalak

2018. május 29.

Húsos krumplifészek



Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg krumpli, 8 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors;
A töltelékhez: 50 dkg darált hús, 2 hagyma, só, olaj, bors, majoránna,  fűszerpaprika, tejföl.

Elkészítése:  A krumplit megmossuk, sós vízben héjában megfőzzük. Ha megfőtt leszűrjük, melegen meghámozzuk és krumplitörővel enyhén darabosra törjük. Hozzáadjuk a vajat, az apróra vágott petrezselyemzöldet, sózzuk, borsózzuk és összekavarjuk. Tojásnyi gombócokat formázunk, majd egyenként a tenyerünkben tartva, egy kis pálinkáspohárral egy-egy fészket” nyomunk mindegyikbe. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük kevés zsiradékon, felét kivesszük, megszórjuk fűszerpaprikával és félretesszük. Az edényben maradt hagymához hozzáadjuk a darált húst, állandó keveréssel fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsózzuk, megszórjuk majoránnával és kevés fűszerpaprikával, rátöltünk 2 dl vizet és fedő alatt addig főzzük, míg zsírjára nem sül. Mindegyik „fészekbe” egy-egy evőkanál húsos masszát teszünk, majd a tetejére egy-egy teáskanál tejfölt és egy kevés paprikás hagymát. Petrezselyemzölddel díszítjük.

Megjegyzés: Készítés után azonnal tálaljuk, ha esetleg közben kihűltek, sütőben  felmelegítjük.




2018. május 28.

Töltike - Sărmăluțe în viță de vie



Hozzávalók 6-8 személyre : 60 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 1 nagy fej hagyma,1 evőkanál zsír, 1 l sűrű paradicsomlé, 50 szőlőlevél+10 a tepsi aljába, só, bors, fűszerpaprika, szódabikarbóna, tejföl a tálaláshoz. 

Elkészítése:  


1. A darált húst összekeverjük a rizzsel, illetve az apróra vágott és zsírban megdinsztelt hagymával. Sóval, borssal és fűszerpaprikával ízesítjük. 


2. A szőlőlevelek szárait levágjuk, egyenként alaposan megmossuk.
3. Vizet forralunk, hozzáadunk 1 teáskanál sót és 1 teáskanál szódabikarbónát, majd a szőlőleveleket 1 perc alatt leforrázzuk benne. 


4. A levelekre nagyujjnyi vastag masszát teszünk, szorosan felcsavarjuk, majd a két végén újjal bedugjuk a levelet. 
5. Egy tepsit kibélelünk forrázatlan szőlőlevelekkel, ráhelyezzük a töltikéket és megszórjuk az apróra vágott kaporral. 


6. Rátöltjük a paradicsomlevet és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp hogy ellepi a töltikéket. 
7. A tepsit lefedjük. Előmelegített sütőben, 200 fokon, 1 órát főzzük. Tejföllel tálaljuk. 



Sărmăluțe în viță de vie   

Ingrediente pentru 6-8 persoane: 600 g carne tocată, 1 felie slănină afumată, 100 g orez, 1-2 cepe, sare, piper, boia dulce, ulei, cca. 50 frunze de viță de vie și varză timpurie, 1 l bulion, mărar proaspăt, smântână.

Prepararea: 

1 Ceapa mărunțită se înăbușă în ulei, se presară cu boia, se adaugă orezul spălat. Slănina se taie cubulețe mici, se adaugă peste carnea tocată împreună cu amestecul de ceapă-orez, se asezonează cu sare și piper și se amestecă.

2 Se aleg frunzele de viță de vie și varză și se spală.

3 Se opăresc 1 minut  în apă fierbinte, li se taie cotoarele.

4 Se ia câte 1 lingură din compoziția de sarmale, se pune pe frunze, se rulează strâns, apoi se îndeasă la capete.

5 Se pun frunze neopărite într-o tavă de copt sau în oală, se așază sarmalele strâns una lângă cealaltă și se presară mărar mărunțit.  

6 Se toarnă bulionul și puțină apă, se acoperă cu frunze sau cu folie alimentară.

7 Se fierbe 40-50 minute în cuptor la 200 grade. Se servesc cu smântână.

Observații: Sarmalele ies mai gustoase, dacă se folosesc  mai multe tipuri de frunze. Se pot folosi frunze de viță de vie, frunze de varză timpurie,  frunze de ștevie și frunze de podbal, din care se formează sarmale lungi și subțiri, de grosimea degetului mare. 

2018. május 25.

Kemencében sült pillangócsirke - Pui la cuptor


A csirke a szétbontási technikának(„ spatchcock”) köszönhetően  teljesen kiterül, mindkét fele egyforma lesz(mint a pillangónak) és az egész felülete egyenletesen és ropogósra tud sülni. 


Hozzávalók 6 személyre: 1 egész csirke, 1,5 kg zöldség vegyesen(krumpli, sárgarépa, szárzeller, lilahagyma), 5 dkg vaj, 2 dl fehérbor, 1 fej fokhagyma, száritott csombor, só, bors, fűszerpaprika, 1 evőkanál zsír. 

Elkészítése


1.      A csirkét a mellére fektetjük, majd éles késsel vagy csirkeollóval a püspökfalat két oldalán a gerincoszlopot kivágjuk. 
2.      A csirkét kinyítjuk,  megfordítjuk, majd két tenyerünket egymásra fektetve,  a mellhús közepén lévő szegycsontot  egy határozott, de finom nyomással megroppantjuk, ezáltal a mellhús  is kiterül.


3.      Kívül-belül bedörzsöljük sóval, majd a puha vajjal, utána megszórjuk borssal és fűszerpaprikával. 
4.      A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és 2-2,5 cm-es darabokra vágjuk. 
5.      Egy tepsit kikenünk zsírral, közepére fektetjük a csirkét, majd köréje helyezzük a zöldségeket, a megpucolt fokhagymát meg a csomborágacskákat és aláöntjük a bort. 


6.      A kemencét  1 órán át száraz fával fűtjük. A tepsit sütőpapírral és alúfóliával befedjük. 
7.      A parazsat a kemence szélére toljuk, 5-10 percig csukott ajtóval pihenni hagyjuk, majd betoljuk a tepsit. 



8.      30 percig sütjük, majd kifedjük és további 20-25 percig pirulni hagyjuk. 



Pui la cuptor 

Puiul, datorită technicii de tranșare („ spatchcock”) întreaga lui suprafață este orientată înspre sus, se coace uniform iar pielea se rumenește peste tot. 


Ingrediente pentru 6 persoane: 1 pui întreg, 1,5 kg legume asortate(cartofi, morcovi, tulpină apio, ceapă roșie), 50 g unt, 200 ml vin alb, 1 căpățână usturoi, cimbrișor, sare, piper, boia dulce sau iute, 1 lingură untură.

Prepararea: 

1.      Puiul se așază pe tocător cu spatele în sus, se taie șira spinării cu cuțitul sau cu o foarfecă spaecială pentru pui și se scoate.
2.      Se întoarce puiul, se aplatizează cu palmele până când se rupe osul moale din piept, iar puiul se desface.
3.      Se sărează, se unge în interior și exterior cu untul moale, după care se condimentează cu piper și boia.
4.      Se curăță și se spală legumele, se taie în bucăți de 2-2,5 cm.
5.      Se unge tava cu untură, se așază în mijloc puiul, iar legumele de jur împrejur. Se pune și usturoiul curățat și cimbrișorul și se toarnă vinul.
6.      Se încinge cuptorul cu lemne. Tava se acoperă cu hârtie de copt și cu folie de aluminiu.
7.      Când focul s-a stins, jarul se împinge la margini și se lasă cuptorul 5-10 minute cu ușile închise, după care se introduce tava.

1.      După 30 minute se scoate folia și hârtia de copt și se lasă la rumenit 20-25 minute. 

2018. május 4.

Hamis csirkecombok



Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg darált csirkehús, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, 1 kis hagyma, só, bors, fokhagymapor, petrezselyemzöld;

a tésztához: 25 dkg liszt, 1,5-2 dl kefir, 1/2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szárított majoránna, 1/2 teáskanál csilipehely(elhagyható), 1/2 teáskanál só;

a sütéshez: liszt, zsemlemorzsa, tojás, olaj

egyéb hozzávalók: ropogós sós pálcika, joghurtos és kethcupos szószok.

Elkészítése
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval, a csilipehellyel és a majoránnával, majd szükséges mennyiségű kefirrel közepesen puha tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagoljuk és 30 percig hűtőben  pihentetjük. 

A darált csirkehúst  összekeverjük a zsemlemorzsával, az apróra vágott hagymával és petrezselyemzölddel, sóval, borssal és kevés fokhagymaporral ízesítjük.


 A tésztát 1-2 mm vastag lappá nyújtjuk, 8-10 cm-es kerek kiszúróval kiszaggatjuk, majd mindegyikre egy-egy sós pálcikát teszünk. 

A húsos masszából diónyi gombócokat formázunk, a tésztakorongok közepére tesszük,  a tésztát kettőbe hajtjuk, a szélét körben összecsipkedjük, majd középen kettőbe vágjuk. 


Mindegyik „combocskát” lisztbe, felvert tojásba majd zsemlemorzsába mártjuk és közepesen forró olajban megsütjük. Joghurtos, kethcupos vagy egyéb, tetszés szerinti szószokkal tálaljuk. 


 Ötlet innen.