Hozzávalók:
a tésztához: 1,5
dl víz, 1,5 dl tej, 12 dkg vaj, 25 dkg liszt, 6 tojás, 1 evőkanál cukor, csipetnyi
só;
a ropogós
réteghez: 6 dkg liszt, 6 dkg barna cukor, 5 dkg vaj, csipetnyi só;
a krémhez: 4 dl
tej, 3 evőkanál instant kávépor, 3 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 2 evőkanál
étkezési keményítő, 2 dl habtejszín;
a tojáshabhoz: 3
tojás fehérje, 15 dkg porcukor, csipetnyi citromsó(sav).
Elkészítése:
A
roppanós réteghez a puha vajat összedolgozzuk a liszttel, a sóval meg cukorral.
Két sütőpapír között 2-3 mm vastag lappá nyújtjuk, majd hűtőbe tesszük.
A vizet
a tejjel meg a vajjal főni tesszük,
hozzáadjuk a sót meg a cukrot. Mikor felforrt, beletesszük a lisztet és
folyamatosan kavarjuk, míg a massza elválik az edény oldalától és aljától és
középen egyben összeáll. Félrevesszük, langyosra hűtjük, majd egyenként
beledolgozzuk a tojásokat. A masszát kerek lyukú csővel ellátott habzsákba
tesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe,
dió nagyságú halmokat nyomunk vele.
A hűtőbe tett lapból 3-3,5 cm-es korongokat szaggatunk és a halmok tetejére helyezzük. Előmelegített sütőben,
200 fokon 15 percig, majd 170 fokon, további 15-20 percig sütjük. Az első 20
percben a sütő ajtaját nem nyitjuk ki.
A krémhez 3 dl tejet összekeverünk a kávéporral, főni tesszük. A
tojássárgáját kikavarjuk a cukorral,
hozzáadjuk a keményítőt és a megmaradt tejet, majd a forró tejbe öntjük és
állandó kavarással besűrítjük. Közvetlenül a tetejére fóliát teszünk, úgy
hagyjuk teljesen kihűlni, majd beleforgatjuk a felvert tejszínt.
A fánkok „kalapját” éles késsel levágjuk, a krémet habzsákba tesszük
és a fánkok alsó részébe töltjük.
A tojásfehérjét a cukorporral kemény habbá
verjük, majd citromsóval ízesítjük. Szintén habzsák segítségével, a krém
tetejére egy-egy habrózsát nyomunk, majd befedjük a „kalapokkal”.
Megjegyzés: A
tojáshabot gázlámpával óvatosan megégethetjük, így a széle szép barna csíkos
lesz.
Megjelent a májusi Konyhatündérben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése