Hozzávalók 6
személyre: 1 friss hátsó sertéscsülök, 60 dkg szárazbab, 3 hagyma, 5 cikk
fokhagyma, 2 piros paprika, 2 paradicsom, 5 dkg füstölt szalonna, só, bors,
őrölt kömény, fűszerpaprika.
Elkészítése: A
szárazbabot megmossuk, 3-4 órára hideg vízben áztatjuk, majd tiszta vízben főni
tesszük. Megsózzuk, hozzáadunk 1 hagymát, 3 cikk fokhagymát és 3 babérlevelet
és addig főzzük, míg a bab puha nem lesz.
A bográcsot levesszük, a babot pedig a levével együtt áttesszük egy
edénybe. A bográcsot visszatesszük a tűzre, beletesszük a kockákra vágott
szalonnát és zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, üvegesre
dinszteljük, majd rádobjuk a kockákra vágott csülökhúst és fehéredésig sütjük.
Félrehúzzuk, ízlés szerint megszórjuk fűszerpaprikával, köménnyel és borssal,
megsózzuk, összekavarjuk, majd visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk az apróra
vágott paprikát és paradicsomot. Összesütjük, majd többszöri, kevés víz
hozzáadásával, puhára főzzük. Mikor a csülökhús puha, hozzáadjuk az áttört
fokhagymát és a leszűrt babot, 4-5 percig rotyogtatjuk.
Megjegyzés: Gyakran
kell kavargatni, nehogy odasüljön, az elfőtt levét pedig mindig kevés vízzel
pótoljuk. Konzervbabbal is elkészíthetjük, ebben az esetben is a végén adjuk a
pörkölthöz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése