Hozzávalók 6
személyre: 1,5 kg oldalas, só, bors, csípős fűszerpaprika, 1 fej fokhagyma, 4-5
babérlevél, 1-2 rozmaringág, 4-5 borsikafűág, 1 teáskanál szemesbors, 1-1,5
liter sertészsír.
Elkészítése: Az
oldalast sóval, borssal, füstölt fűszerpaprikával és az áttört fokhagyma
felével bedörzsöljük, lefedjük, hideg helyen 1-2 napig állni hagyjuk.
Felhasználás előtt hideg vízzel lemossuk, szárazra töröljük, majd lehetőleg egy
olyan edénybe helyezzük, amekkora a hús. Rászórjuk a szemesborst, a megmaradt
fokhagymacikkeket, a babérlevelet és a fűszerágakat, majd rátöltünk annyi
megolvasztott sertészsírt, hogy a húst teljesen befedje. Az edényt alúfóliával
lefedjük és 8-10 órára betoljuk a 90 fokra előmelegített sütőkemencébe . Tálalás előtt
tepsibe helyezzük, forró sütőben rápirítunk. Párolt lilakáposztával vagy más, tetszés
szerinti körettel tálaljuk.
Confit de costiță
de porc
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1,5 kg costiță de
porc, sare, piper, boia, 1 căței de usturoi, 4-5 foi dafin, 1-2 crenguțe de
rozmarin, 4-5 crenguțe de cimbrișor, 1 linguriță piper boabe, 1-1,5 litri de untură
topită.
Prepararea: Costița se asezonează cu
sare, piper, boia și jumătate din usturoiul pisat, se acoperă cu folie
alimentară și se pune la rece pentru 1-2 zile. Înainte de preparare se spală cu
apă rece, se usucă și se pune într-un vas, nu mai mare decât costița. Se pun
crenguțele de rozmarin și cimbrișor, piperul, foile de dafin și usturoiul
rămas, se toarnă untură cât să acopere de tot carnea. Vasul se acoperă cu capac
sau cu folie de aluminiu și se introduce în cuptorul pe vatră preîncălzit la 90 grade, pentru
8-10 ore. Se lasă în untură până se răcorește, înainte de servire se scoate din
untură, se pune pe o tavă și se rumenește la foc mare. Se servește cu varză
roșie călită, sau alte garnituri după plac.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése