2018. december 20.

Töltött oldalaskoszorú





Hozzávalók 6-8 személyre: 

1,5-2 kg friss sertésoldalas(12-15 cm széles,  35-40 cm hosszú csík), 1 hagyma, 1 fej fokhagyma, 2-3 babérlevés, só, 1 teáskanál egész bors, zsír, 2 dl vörösbor;

a töltelékhez: 50 dkg darált hús, 1 kis hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 marék aszalt vörös áfonya, 1-2 szelet kenyér, 1 tojás, só, bors, fűszerpaprika, zsír;

a körethez: 1 kg brüsszeli káposzta, 70 dkg bébi sárgarépa, 5 dkg vaj, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál szezámmag, ½ teáskanál szódabikarbóna.


Elkészítése: Az oldalast egyik felén, a csontok között, 1-1,5 cm mélyen bevágjuk,  sóval és borssal jól bedörzsöljük, frissen tartó fóliába csomagoljuk,  majd hűtőben 1 napig állni hagyjuk. Másnap a vágott felével alulra, koszorú formába állítjuk, a két végét hústűvel összefogjuk. Közepére egy kisebb befőttesüveget vagy egy üres konzervdobozt állítunk, majd a koszorút 2 helyen, sonkamadzaggal szorosan átkötjük. Az egészet egy mélyebb fazékba helyezzük, mellétesszük a négybe vágott hagymát, a  megpucolt fokhagymát, babérlevelet meg borsot, felöntjük annyi vízzel, hogy teljesen ellepje, majd kis lángon, 1 órát főzzük. A levében hagyjuk langyosra hűlni, majd kiemeljük és egy kizsírozott tepsibe helyezzük. A madzagot levágjuk(a hústűket benne hagyjuk, míg sül), közepéről kivesszük a befőttesüveget és helyébe tesszük a tölteléket.  Aláöntjük a bort, az edényt befedjük, majd közepesen forró sütőben, 30-40  percig sütjük, közben többször meglocsoljuk a levével. A végén kifedjük és 220 fokon pirosra sütjük.  A töltelékhez az apróra vágott hagymát kevés zsíron üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, megszórjuk fűszerpaprikával és félrevesszük. A darált húst összekeverjük a beáztatott és kiszorított kenyérrel, a tojással, az áfonyával meg a hagymás keverékkel, sózzuk, borsózzuk és összedolgozzuk. A káposztákat és a sárgarépát  sós, szódabikarbónás vízben 8-10 percig főzzük, majd leszűrjük, a vaj és olaj keverékében átsütjük. A végén megszórjuk szezámmaggal. A töltött oldalast egy tálca közepére helyezzük, köré tesszük a zöldségeket, majd tálaláskor a csontok között cikkekre vágjuk mint a tortát.



Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...