Hozzávalók 6-8 személyre:
1,5-2 kg friss sertésoldalas(12-15 cm
széles, 35-40 cm hosszú csík), 1 hagyma,
1 fej fokhagyma, 2-3 babérlevés, só, 1 teáskanál egész bors, zsír, 2 dl
vörösbor;
a töltelékhez: 50 dkg darált hús, 1 kis hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 marék
aszalt vörös áfonya, 1-2 szelet kenyér, 1 tojás, só, bors, fűszerpaprika, zsír;
a körethez: 1 kg brüsszeli káposzta, 70 dkg bébi sárgarépa, 5 dkg vaj, 3
evőkanál olaj, 1 evőkanál szezámmag, ½ teáskanál szódabikarbóna.
Elkészítése: Az oldalast egyik felén, a csontok között, 1-1,5 cm mélyen
bevágjuk, sóval és borssal jól bedörzsöljük,
frissen tartó fóliába csomagoljuk, majd hűtőben
1 napig állni hagyjuk. Másnap a vágott felével alulra, koszorú formába
állítjuk, a két végét hústűvel összefogjuk. Közepére egy kisebb befőttesüveget
vagy egy üres konzervdobozt állítunk, majd a koszorút 2 helyen, sonkamadzaggal
szorosan átkötjük. Az egészet egy mélyebb fazékba helyezzük, mellétesszük a
négybe vágott hagymát, a megpucolt
fokhagymát, babérlevelet meg borsot, felöntjük annyi vízzel, hogy teljesen
ellepje, majd kis lángon, 1 órát főzzük. A levében hagyjuk langyosra hűlni,
majd kiemeljük és egy kizsírozott tepsibe helyezzük. A madzagot levágjuk(a hústűket
benne hagyjuk, míg sül), közepéről kivesszük a befőttesüveget és helyébe tesszük
a tölteléket. Aláöntjük a bort,
az edényt befedjük, majd közepesen forró sütőben, 30-40 percig sütjük, közben többször meglocsoljuk a
levével. A végén kifedjük és 220 fokon pirosra sütjük. A töltelékhez az apróra vágott hagymát kevés
zsíron üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, megszórjuk
fűszerpaprikával és félrevesszük. A darált húst összekeverjük a beáztatott és
kiszorított kenyérrel, a tojással, az áfonyával meg a hagymás keverékkel,
sózzuk, borsózzuk és összedolgozzuk. A káposztákat és a sárgarépát sós, szódabikarbónás vízben 8-10 percig
főzzük, majd leszűrjük, a vaj és olaj keverékében átsütjük. A végén megszórjuk
szezámmaggal. A töltött oldalast egy tálca közepére helyezzük, köré tesszük a
zöldségeket, majd tálaláskor a csontok között cikkekre vágjuk mint a tortát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Üdvözöllek! Köszönöm, hogy itt jártál! :)