Hozzávalók: 1 kg jó
minőségű liszt, 60 dkg friss sertésháj, 4 tojássárgája, 1 evőkanál apró
szemcséjű cukor, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál ecet vagy erős pálinka, kb. 2,5-3
dl ásványvíz, csipetnyi só, 25-30 dkg szilvaíz, 20 dkg porcukor.
Elkészítése: A
ledarált hájat összekavarjuk 25 dkg liszttel meg az ecettel és három részre
osztjuk. A megmaradt lisztet alaposan összedolgozzuk a tojássárgájával, a
cukorral, a sóval, a rummal és annyi ásványvízzel, amennyitől rugalmas tésztát
kapunk. Letakarjuk, 30 percig hidegben pihentetjük, majd utána lisztezett
felületen 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Széles pengéjű kés
segítségével rákenjük az első adag hájat, majd a tészta felső részét lehajtjuk
középre, az alsó résszel pedig befedjük. Ezután a jobb felét hajtjuk középre,
majd a bal felével fedjük be. Egy óráig hidegben pihentetjük, ekkor a műveletet
kétszer megismételjük, közötte mindig egy-egy óráig pihentetjük a tésztát. Az
utolsó pihentetés után 0,5 cm vastagra nyújtjuk, 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk,
mindegyik közepére egy-egy teáskanál szilvaízet teszünk, majd könnyedén kettőbe
hajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve előmelegített sütőben 200 fokon 15-20
perc alatt megsütjük. 5 percig hűlni hagyjuk, majd megszórjuk
porcukorral.
10 megjegyzés:
Ezer éve nem ettem ilyet!
Nagyon tetszik a recept! Ki fogom próbálni
Ma megsütöttem nagyon finom! Csináltam diósat,mákosat,és lekvárosat! Köszönöm szépen ezt a tökéletes receptet!
Nagyon szívesen! Nagymamám receptje, minden télen disznóvágás után ezt sütötte nekünk,házi szilvaízzel. Dióval, mákkal sosem ettem, de ha legközelebb sütők, én is kipróbálom :).
Már 2x is megcsináltam. Isteni.
Nagyszerű! Örülök, hogy visszajelzett, kedves Birinyiné!
Szenzációs!!!
Megsütöttem..💝
Köszönöm...🌸
Kell-e 90 fokkal forgatni a tésztát a nyújtások-hajtogatások előtt?
Mindenhol a forró kést javasolják. Én eddig nem alkalmaztam. Szerintetek érdemes? Próbálta valaki?
Nagymamám is forró késsel vágta fel a tésztát, azt mondta, így szépen szétnyilnak a rétegek.
Megjegyzés küldése