Talán nincs is
olyan ország, melynek ne lenne saját pizzája,
flammkuchenje, tarte flambéeje, muszakhanja, szfihaja, manakisja..és
sorolhatnánk, hogy hol-hogyan nevezik. Mi magyarok nevezzük lepénynek, és
önmagunkhoz híven, hagyományosan tejföllel, szalonnával, kolbásszal és
hagymával pakoljuk tele. A legjobb benne mégis az, hogy mindenki a kedvenc
hozzávalókkal alakíthatja a saját ízlése szerint. Nálunk az alábbiak készültek
egy hétvégi kemencés partyn.
Hozzávalók 8 lepényhez: 1 kg kenyérliszt, 5 dkg friss élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál só, 7,5 dl langyos víz.
Elkészítése:
1. Az élesztőt szétmorzsoljuk 2 dl langyos
vízben, belekavarjuk a cukrot és 3-4 evőkanál lisztet, majd kelni hagyjuk.
2. 15-20 perc után rászórjuk a megmaradt
lisztet és a sót, rátöltjük a megmaradt vizet és addig dagasztjuk, míg a tészta
elvállik a kezünktől és az edénytől.
3. Megszórjuk liszttel, letakarjuk és 1 órát
kelni hagyjuk.
4. A megkelt tésztát lisztezett felületre
borítjuk, 8 részre osztjuk, mindegyiket kerek gombóccá formázzuk és további 15
percig kelni hagyjuk.
5. Mindegyik tésztát kerek lappá nyújtjuk.
6. A tésztát belisztezett kemencelapátra
helyezzük, rátesszük a feltéteket és a forró kemencébe csúsztatjuk.
7. A lepényeket kétpercenként megforgatjuk,
hogy mindenhol egyenletesen süljenek.
8. A tejfölös-szalonnás lepénynek a tésztáját
2-3 percig üresen elősütjük, majd kivesszük, rátesszük a feltétet és 3-4 percre
újból visszatoljuk.
Prepararea:
1.
Drojdia se amestecă în 200 ml apă
călduță, împreună cu zahărul și 3-4 linguri de făină, după care se lasă 15-20
minute la crescut.
2.
Făina rămasă se cerne într-un castron,
se adaugă maiaua și apa rămasă și se frământă până când aluatul se desprinde de
pe mâini.
3.
Se presară cu făină, se acoperă și se
lasă la dospit 1 oră.
4.
Aluatul dospit se scoate pe planșetă, se
împarte în 8 părți egale și se frământă ușor fiecare în formă rotundă.
5.
Se lasă 15 minute la odihnit, după care
se întind în foi rotunde.
6.
Foile se așază pe lopata de lemn
presărată cu făină, se pun ingredientele după caz și se introduce în cuptorul
încins.
7.
Lipiile se întorc din 2 în 2 minute, să
se coacă în mod egal de jur împrejur.
8.
Lipiile care se ung cu smântână, se coc
goale înainte, timp de 1-2 minute, după care se ung cu smântână, se pun
ingredientele și se reintroduc în cuptor.
Szalonnás lepény
Hozzávalók 4
darabhoz: 8 evőkanál tejföl, 25 dkg
füstölt szalonna, 10 dkg juhtúró, 4 zöldhagyma, bors, csilipehely.
Elkészítése: A
szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük, a pörcöt szűrőkanállal kiszedjük a zsiradékból.
A zöldhagymát apróra vágjuk. Az elősütött lepénytésztákat lekenjük tejföllel,
rászórjuk a szalonnapörcöt, a zöldhagymát és rámorzsoljuk a juhtúrót. A végén
megszórjuk frissen őrölt borssal és csilipehellyel, majd 3-4 percre
visszatoljuk a forró kemencébe.
Lipie cu slănină
Ingrediente pentru 4 bucăți: 8 linguri smântână, 250 g slănină afumată, 100 g brânză de oaie,
1 praz, piper, fulgi chili.
Prepararea: Slănina se taie cubulețe mici, se prăjesc în tigaie, iar
jumările se scot cu paleta de bucătărie. Prazul se taie felii subțiri. Lipia
coaptă în prealabil 1-2 minute se unge cu smântână, se presară cu jumările din
slănină, cu praz și brânză de oaie și se asezonează cu piper și fulgi chili. Se
reintroduce în cuptor pentru încă 3-4 minute.
Kolbászos lepény
Hozzávalók 2
darabhoz: 4 evőkanál paradicsomszósz, 5 dkg szárazkolbász, 4 szelet sonka, 5
dkg sajt, 1 paprika, szárított bazsalikom és oregánó.
Elkészítése: A
kolbászt, sonkát, sajtot és paprikát vékony szeletekre és kis kockákra vágjuk. A lepénytésztát lekenjük a
paradicsomszósszal, tátesszük a kolbászszeleteket, majd rászórjuk a sonkát, a
sajtot meg a paprikát, a végén pedig bazsalikomot és oregánót. Forró kemencében
megsütjük
Lipie cu cârnați
Ingrediente (pentru 2 bucăți): 4 linguri sos de roșii sau ketchup, 50 g
cârnați afumați, 2 felii șuncă, 50 g cașcaval, 1 ardei, oregano și busuioc
uscat.
Prepararea: Cârnații,
șunca, și ardeiul se taie felii subțiri, iar cașcavalul cubulețe. Aluatul
întins se unge cu sos de roșii, se pun deasupra feliile de cârnați, șuncă și
ardei și cubulețele de cașcaval. Se asezonează după gust cu verdețuri uscate, se
coace 3-4 minute în cuptorul fierbinte.
Zöldséges lepény
Hozzávalók 2
darabhoz: 4 evőkanál paradicsomszósz, 1 kis cukkini, 10 dkg mexikói
zöldségkeverék, 8-10 koktélparadicsom, 1 kis lilahagyma, szárított kakukkfű és
zsálya, só.
Elkészítése: A
mexikói zöldségkeveréket sós vízben 3-4 percig főzzük, majd leszűrjük. A
cukkinit, a koktélparadicsomokat és a hagymát vékony szeletekre vágjuk. A
lepénytésztát lekenjük a paradicsomszósszal, ráhelyezzük a cukkini és a
paradicsomszeleteket és rászórjuk a
zöldségkeveréket és a hagymát. Izlés szerint sózzuk és megszórjuk szárított
kakukkfűvel és zsályával. Forró kemencében megsütjük.
Lipie cu legume
Ingrediente (pentru 2
bucăți): 4 linguri sos de roșii, 1 dovlecel mic, 100 g amestec mexican de
legume, 8-10 roșii Cherry, 1 ceapă roșie, cimbrișor și salvie uscate, sare.
Prepararea: Amestecul
mexican se fierbe 3-4 minute în apă cu sare, după care se strecoară.
Dovlecelul, ceapa și roșiile se taie felii subțiri. Aluatul se unge cu sos de
roșii, se așază feliile de dovlecel, ceapă și roșii, se presară cu amestecul
mexican și cu verdețuri după gust. Se coace 5-6 minute în cuptorul fierbinte.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése