Szedres sajttorta
(sütés nélkül)
Hozzávalók 12
szelethez: a kekszes alaphoz: 20 dkg zabkeksz, 9 dkg olvasztott vaj; a krémhez:
50 dkg kremsajt(mascarpone), 10 dkg fehércsokoládé, 2 evőkanál porcukor, 1 teáskanál
vanília kivonat, 1 dl tejszín, 7 g zselatin; a szedres zseléhez: 25 dkg
fagyasztott szeder, 1 evőkanál citromlé, 10 dkg cukor, 7 g zselatin; a
díszítéshez: 1 dl habtejszín, 12 szeder.
Elkészítése: A
kekszet ledaráljuk, összekeverjük a vajjal és belesimítjuk egy 24 cm-es,
kapcsos tortaforma aljába, majd hűtőbe tesszük. A szedret a cukorral, a
citromlével és 4 evőkanál vízzel 5-8 percig
főzzük, majd sűrű szitán átpasszírozzuk. A két zselatint külön-külön, 2-2
evőkanál vízben megduzzasztjuk, mikróban folyósra melegítjük, majd az egyiket a
meleg szederpürébe kavarjuk. A fehércsokoládét mikróban megolvasztjuk. A krémsajtot kikavarjuk a
porcukorral, majd hozzákeverjük a vanília kivonatot, a fehércsokoládét, a félkeményre
tejszínt és végül a megmaradt zselatint. A krémet a kekszes alapra simítjuk,
majd ráöntjük a szedres zselatint(ha szükséges, kissé felmelegítjük) és hagyjuk
magától szétterülni. A tortát 3-4 órára hűtőbe tesszük, majd felvert
habtejszínnel és szederrel díszítjük.
Tort cheesecake cu
mure (fără coacere)
Ingrediente pentru
12 felii: pentru baza de biscuiți: 200 g biscuiți cu ovăz, 90 g unt topit; pentru
cremă: 500 g mascarpone, 100 g ciocolată albă, 2 linguri zahăr pudră, 1 linguriță
extract de vanilie, 100 ml frișcă, 7 g gelatină;
pentru jeleul de mure: 250 g mure congelate, 1 lingură zeamă de lămâie, 100 g zahăr,
7 g gelatină; pentru decorare: 100 ml frișcă, 12 mure.
Prepararea: Biscuiții se macină, se amestecă cu untul topit,
se aplatizează într-o formă de tort de 24 cm, cu pereții detașabili. Murele se fierb
5-8 minute cu 4 linguri apă, zahărul și zeama de lămâie, după care se pasează
într-o strecurătoare mai deasă. Gelatina se înmoaie în 2 linguri apă, se
încălzește, se amestecă în piureul de mure. Ciocolata albă se topește la
microunde. Mascarponele se amestecă cu zahărul pudră, se adaugă extractul de
vanilie, ciocolata răcorită și frișca bătută doar pe jumătate. Gelatina se înmoaie în 2 linguri apă, se încălzește, se amestecă în cremă, apoi se întinde
peste baza tortului, deasupra se toarnă jeleul de mure. Tortul se pune la rece
pentru 3-4 ore, după care se ornează cu rozete de frișcă și mure.
2 megjegyzés:
Gyönyörű sütik és gyönyörű lánykák.
Köszönöm, Lea! Szerintem is :)
Megjegyzés küldése