Oldalak

2019. november 24.

Szedres sajttorta - Tort cheesecake cu mure




Szedres sajttorta (sütés nélkül)  

Hozzávalók 12 szelethez: a kekszes alaphoz: 20 dkg zabkeksz, 9 dkg olvasztott vaj; a krémhez: 50 dkg kremsajt(mascarpone), 10 dkg fehércsokoládé, 2 evőkanál porcukor, 1 teáskanál vanília kivonat, 1 dl tejszín, 7 g zselatin; a szedres zseléhez: 25 dkg fagyasztott szeder, 1 evőkanál citromlé, 10 dkg cukor, 7 g zselatin; a díszítéshez: 1 dl habtejszín, 12 szeder. 

Elkészítése: A kekszet ledaráljuk, összekeverjük a vajjal és belesimítjuk egy 24 cm-es, kapcsos tortaforma aljába, majd hűtőbe tesszük. A szedret a cukorral, a citromlével és 4 evőkanál vízzel  5-8 percig főzzük, majd sűrű szitán átpasszírozzuk. A két zselatint külön-külön, 2-2 evőkanál vízben megduzzasztjuk, mikróban folyósra melegítjük, majd az egyiket a meleg szederpürébe kavarjuk. A fehércsokoládét mikróban  megolvasztjuk. A krémsajtot kikavarjuk a porcukorral, majd hozzákeverjük a vanília kivonatot, a fehércsokoládét, a félkeményre tejszínt és végül a megmaradt zselatint. A krémet a kekszes alapra simítjuk, majd ráöntjük a szedres zselatint(ha szükséges, kissé felmelegítjük) és hagyjuk magától szétterülni. A tortát 3-4 órára hűtőbe tesszük, majd felvert habtejszínnel és szederrel díszítjük.




Tort cheesecake cu mure  (fără coacere)

Ingrediente pentru 12 felii: pentru baza de biscuiți: 200 g biscuiți cu ovăz, 90 g unt topit; pentru cremă: 500 g mascarpone, 100 g ciocolată albă, 2 linguri zahăr pudră, 1 linguriță extract de vanilie,  100 ml frișcă, 7 g gelatină; pentru jeleul de mure: 250 g mure congelate, 1 lingură zeamă de lămâie, 100 g zahăr, 7 g gelatină; pentru decorare: 100 ml frișcă, 12 mure.

Prepararea:  Biscuiții se macină, se amestecă cu untul topit, se aplatizează într-o formă de tort de 24 cm, cu pereții detașabili. Murele se fierb 5-8 minute cu 4 linguri apă, zahărul și zeama de lămâie, după care se pasează într-o strecurătoare mai deasă. Gelatina se înmoaie în 2 linguri apă, se încălzește, se amestecă în piureul de mure. Ciocolata albă se topește la microunde. Mascarponele se amestecă cu zahărul pudră, se adaugă extractul de vanilie, ciocolata răcorită și frișca bătută doar pe jumătate. Gelatina se înmoaie în 2 linguri apă, se încălzește, se amestecă  în cremă, apoi se întinde peste baza tortului, deasupra se toarnă jeleul de mure. Tortul se pune la rece pentru 3-4 ore, după care se ornează cu rozete de frișcă și mure.



2 megjegyzés:

Üdvözöllek! Köszönöm, hogy itt jártál! :)