Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg zsenge csalán, 3 evőkanál liszt, 3-4 cikk fokhagyma vagy 4-5 szál
zöld fokhagyma, 4 dl tej, olaj, 4 főtt tojás, só, bors, szódabikarbóna.
Elkészítése: Az
átválogatott csalánt hideg vízben többször átmossuk, forró, szódabikarbónás
vízben 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük. A fazékba tiszta vizet teszünk,
mikor felforrt, beletesszük a csalánt és 5-6 percig főzzük, majd újból
leszűrjük. Mikor langyosra hűlt, késsel összevágjuk. Az áttört vagy apróra
vágott fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a csalánt, megszórjuk
a liszttel és összekeverjük. Állandó kavarás mellett felöntjük a tejjel és
annyi vízzel pótoljuk, hogy tetszés szerinti vastag főzeléket kapjunk. Sóval,
borssal ízesítjük és lassú tűzön kb. 5 percig főzzük. Főtt tojással vagy más
feltéttel tálaljuk.
Mâncare de
urzici
Ingrediente pentru
4 persoane: 500 g vlăstari de urzici, 2
linguri făină, 3-4 căței de usturoi, 500 ml lapte, ulei, 4 ouă fierte, sare, piper,
bicarbonat de sodiu.
Prepararea: Urzicile alese și spălate se opăresc 2-3
minute în apă cu sare și puțin bicarbonat de sodiu, se strecoară și se pun din
nou la fiert în apă clocotită cu puțină sare. Se fierb 5-6 minute, după care se
strecoară din nou, se lasă puțin la răcorit, apoi se toacă cu cuțitul.
Usturoiul pisat se trage în ulei, se adaugă urzicile, se presară făina, se
amestecă, apoi se toarnă laptele și puțină apă dacă mai este nevoie pentru a se
obține o consistență cremoasă. Se servește cu ouă fierte sau ouă ochiuri.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése