2020. április 8.

Nid de pâque



Nid de pâque  - Húsvéti fészek torta Franciaországban kerül az ünnepi asztalra, melynek közepét a gyerekek örömére apró csokoládétojásokkal szokás megtölteni

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 15 dkg 50 %-os csokoládé, 1 evőkanál instant kávépor, 4 tojás, 10 dkg cukor, 3 evőkanál liszt; a díszítéshez: 10 dkg csokoládékrém(nutella), 10 dkg puha vaj, 1 evőkanál porcukor, 1 teáskanál kakaó.

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A vajat a csokoládéval meg a kávéporral összeolvasztjuk, langyosra hűtjük, majd belekeverjük a lisztet. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra kavarjuk a cukorral, majd beleforgatjuk a csokoládés keveréket, végül pedig a felvert tojásfehérjét. Egy 20 cm-es koszorúformát kivajazunk és kilisztezünk, beleöntjük a masszát, majd 180 fokon, 25 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát. A megsült koszorút 3-4 percig állni hagyjuk, majd tálcára borítjuk és hagyjuk kihűlni. A puha vajat kikavarjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a kakaót meg a csokoládékrémet és habosra dolgozzuk. A krémet hegyes végű habzsákba kanalazzuk és a koszorúra csurgatjuk(szalmásan, hogy madárfészekhez hasonlítson),  középen pedig megtöltjük csokoládé- vagy cukortojásokkal. Tálaláskor vaníliaszószt kínálunk mellé.  





Nid de pâque  -  un desert din Franța, asemănător unui cuib de pasăre, mijlocul căruia se umple cu ouă de ciocolată, pentru bucuria copiilor

Ingrediente: 100 g unt, 150 g ciocolată cu 50 % conținut de cacao, 1 lingură cafea instant, 4 ouă, 100 g zahăr, 3 linguri făină; pentru decorare: 100 g cremă de ciocolată(nutela), 100 g unt, 1 lingură zahăr pudră, 1 linguriță pudră de cacao.

Prepararea:  Cuptorul se încălzește la 180 grade. Se topesc într-un vas ciocolata cu untul și cafeaua instant, se iau deoparte, se lasă la răcorit, după care se incorporează făina. Se separă ouăle, gălbenușurile se amestecă cu zahărul, albușurile se bat spumă, se incorporează ambele în compoziția de ciocolată. Se unge cu unt și se tapetează cu făină o formă de guguluf de 20 cm, se pune compoziția și se coace 25 minute. Se face proba scobitorii. Guguluful se lasă în formă 3-4 minute, după care se scoate pe un grătar și se lasă la răcit. Untul moale se bate cu untul, se incorporează cacaua și crema de ciocolată. Crema obținută se pune într-un sac de ornat cu vârful subțire, se decorează guguluful șprițând crema în firicele subțiri, asemănător cu un cuib de pasăre. Interiorul gol al gugulufului se umple cu bomboane mici de ciocolată.


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...