Nid de pâque - Húsvéti fészek torta Franciaországban kerül
az ünnepi asztalra, melynek közepét a gyerekek örömére apró csokoládétojásokkal
szokás megtölteni
Hozzávalók: 10
dkg vaj, 15 dkg 50 %-os csokoládé, 1 evőkanál instant kávépor, 4 tojás, 10 dkg
cukor, 3 evőkanál liszt; a díszítéshez: 10 dkg csokoládékrém(nutella), 10 dkg
puha vaj, 1 evőkanál porcukor, 1 teáskanál kakaó.
Elkészítése: A
sütőt előmelegítjük 180 fokra. A vajat a csokoládéval meg a kávéporral
összeolvasztjuk, langyosra hűtjük, majd belekeverjük a lisztet. A tojásokat
szétválasztjuk, a sárgáját habosra kavarjuk a cukorral, majd beleforgatjuk a
csokoládés keveréket, végül pedig a felvert tojásfehérjét. Egy 20 cm-es koszorúformát
kivajazunk és kilisztezünk, beleöntjük a masszát, majd 180 fokon, 25 percig
sütjük. Végezzünk tűpróbát. A megsült koszorút 3-4 percig állni hagyjuk, majd
tálcára borítjuk és hagyjuk kihűlni. A puha vajat kikavarjuk a porcukorral,
majd hozzáadjuk a kakaót meg a csokoládékrémet és habosra dolgozzuk. A krémet
hegyes végű habzsákba kanalazzuk és a koszorúra csurgatjuk(szalmásan, hogy
madárfészekhez hasonlítson), középen
pedig megtöltjük csokoládé- vagy cukortojásokkal. Tálaláskor vaníliaszószt
kínálunk mellé.
Nid de pâque - un desert
din Franța, asemănător unui cuib de pasăre, mijlocul căruia se umple cu ouă de ciocolată, pentru bucuria copiilor
Ingrediente: 100
g unt, 150 g ciocolată cu 50 % conținut de cacao, 1 lingură cafea instant, 4
ouă, 100 g zahăr, 3 linguri făină; pentru decorare: 100 g cremă de
ciocolată(nutela), 100 g unt, 1 lingură zahăr pudră, 1 linguriță pudră de
cacao.
Prepararea: Cuptorul se încălzește la 180 grade. Se
topesc într-un vas ciocolata cu untul și cafeaua instant, se iau deoparte, se
lasă la răcorit, după care se incorporează făina. Se separă ouăle,
gălbenușurile se amestecă cu zahărul, albușurile se bat spumă, se incorporează
ambele în compoziția de ciocolată. Se unge cu unt și se tapetează cu făină o
formă de guguluf de 20 cm, se pune compoziția și se coace 25 minute. Se face
proba scobitorii. Guguluful se lasă în formă 3-4 minute, după care se scoate pe
un grătar și se lasă la răcit. Untul moale se bate cu untul, se incorporează
cacaua și crema de ciocolată. Crema obținută se pune într-un sac de ornat cu
vârful subțire, se decorează guguluful șprițând crema în firicele subțiri,
asemănător cu un cuib de pasăre. Interiorul gol al gugulufului se umple cu
bomboane mici de ciocolată.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése