Hozzávalók 4 -5 személyre: 1 kg lapocka, 1
hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2-3 evőkanál lecsóalap konzerv, 1 evőkanál liszt, 2
dl tejföl, só, bors, fűszerpaprika, zsír.
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát kevés zsíron
megfonnyasztjuk, megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük kevés vízzel,
hozzáadjuk a lecsóalapot, összekeverjük. Beletesszük a nagyobb kockákra
vágott húst, sózzuk, borsózzuk, és felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi.
Lefedve, közepes lángon addig főzzük, míg a hús megpuhul és a szaftja felére
apad. A lisztet kikavarjuk a tejföllel meg kevés szafttal, majd rátöltjük az
ételre, kis lángon 2-3 percig forraljuk. Krumplipürével vagy puliszkával
tálaljuk.
Megjegyzés: Aki szereti a zsírosabb
húsokat, az csontolt csülökhúsból vagy oldalasból is készítheti. A lecsóalapot
fagyasztott, apróra vágott paprikával meg paradicsommal helyettesíthetjük.
Papricaș de porc
Ingrediente: 1 kg
spată de porc, 1 ceapă, 2 căței de usturoi, 2-3 linguri ghiveci de legume din
conservă, 1 lingură făină, 200 ml smântână,
sare, piper, boia dulce, untură.
Prepararea: Ceapa
mărunțită se înăbușă în puțină untură, se presară cu boia și se toarnă puțină
apă, după care se adaugă ghiveciul de legume. Se pune carnea tăiată bucăți nu
prea mici, se asezonează cu sare și piper, și se completează apa, cât să le
acopere pe toate. Se fierbe sub capac, la foc moderat, până când carnea se
înmoaie, iar zeama scade la jumătate. Făina se amestecă cu smântâna, se adaugă
puțină zeamă fierbinte, apoi se toarnă în mâncare. Se fierbe 2-3 minute la foc
mic. Se servește cu piure de cartofi sau cu mămăligă.
Sugestie:
Mâncarea este mai savuroasă, dacă este preparată din costiță sau ciolan
dezosat. Ghiveciul de legume se poate înlocui cu ardei și roșii congelate.
1 megjegyzés:
Nem tudom ez mennyire erdélyi étel, ott születtem, de soha nem ettem még. Mindenesetre összefutott a nyál a számban...:)))
Megjegyzés küldése