Hozzávalók: 15
dkg főtt agyvelő, 10 dkg reszelt sajt, 5 tojás, 5 evőkanál olaj, 5 evőkanál tej, 10 dkg liszt, 1/2 tasak sütőpor, só, ½
teáskanál fehérbors, 1 teáskanál csípős fűszerpaprika, kis csokor medvehagyma.
Elkészítése: A főtt
és lehűtött agyvelőt 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A fűszerpaprikát összekeverjük
a fehérborssal és kevés sóval, rászórjuk a velőre és összerázogatjuk, hogy a
paprikás keverék bevonja a velőt. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját
kikavarjuk az olajjal meg a tejjel, megsózzuk, és belekavarjuk a sütőporral
összevegyített lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a
lisztes masszába, végül pedig belekavarjuk a megmosott és vastagabb csíkokra
vágott medvehagymát. A masszát 25x30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe
simítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon, 15-20 perc alatt megsütjük. Az
asztalra egy nagyobb sütőpapírt
terítünk, ráborítjuk megsült tojáslapot, az aljáról lehúzzuk a sütőpapírt amin
sült, majd azonnal rászórjuk a reszelt sajtot, és az egyik hosszanti oldalára
egymás mellé fektetjük a velőt. A velős résztől kezdve szorosan feltekerjük,
belecsavarjuk a sütőpapírba, a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, majd
további 5 percre visszatesszük a forró sütőbe. Kivesszük, nedves törlőbe csavarjuk
és hűlni hagyjuk. 2-3 óra múlva éles késsel szeleteljük.
Ruladă cu
creier și leurdă
Ingrediente:
150 g creier opărit, 100 g cașcaval ras, 5 ouă, 5 linguri ulei, 5 linguri
lapte, 100 g făină, 1 linguriță praf de copt, sare, ½ linguriță piper alb, 1
linguriță boia iute, 1 legătură leurdă.
Prepararea: Creierul răcit se taie în bucăți de 2-3 cm.
Boiaua se amestecă cu piperul alb și sare, se presară peste creier și se
amestecă prin aruncare. Se separă ouăle, gălbenușurile se amestecă cu uleiul,
apoi cu laptele, se sărează după gust și se incorporează făina amestecată cu
praful de copt. Albușurile se bat spumă, se incorporează în compoziția de
gălbenuș, la final se amestecă și frunzele de leurdă spălate și puțin
mărunțite. Compoziția se întinde într-o tavă de 25x30 cm, tapetată cu hârtie de
copt, și se coace 15-20 minute la 180 grade. Foaia coaptă se răstoarnă pe o foaie de hârtie de copt, se trage foaie
de pe fund, se presară cașcavalul și se pune creierul în șir pe o latură lungă,
după care se rulează strâns de la partea cu creierul. Rulada se înfășoară în
hârtia de copt, se răsucește la capete, se pune înapoi în tavă și se introduce
în cuptor pentru 5 minute, după care se scoate, se înfășoară într-un șervet
umed(cu hârtia de copt cu tot) și se pune la rece. Se poate felia după 2-3
ore.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése