Hozzávalók 4 személyre: 6 dl aludttej, 2 dl zsíros tejföl, 3 dkg vaj, 17-18
dkg kukoricaliszt, 5 dkg reszelt sajt, só; az öntött salátához: 1 fej saláta,
5 dl tej, 2 szál fokhagyma szárával együtt vagy 2 cikk fokhagyma, 2-3
evőkanál olaj, só, ecet.
Elkészítése: Az aludttejet fazékba töltjük, hozzáadjuk a reszelt
sajtot, a tejfölt, a vajat, megsózzuk és főni tesszük. Mikor felforrt, állandó
kavarás mellett beleszórjuk a kukoricalisztet és addig főzzük(kb. 15-20 perc), amíg kissé elválik a fazék oldalától
és a zsiradék apró gyöngyszemekben kicsapódik a tetején. Tányéra szedjük és
hagyjuk langyosra hűlni. A salátát megmossuk, a leveleit kisebb darabokra
tépjük. A tejet főni tesszük, megsózzuk, közben az olajon átforgatjuk az apróra
vágott fokhagymát, majd ráöntjük a tejre. Mikor felforrt, beletesszük a salátát
és 3-4 percig főzzük. Félrehúzzuk és ecettel savanyítjuk. Hidegen
tálaljuk a bálmos mellé.
Balmoș fals
Ingrediente pentru 4 persoane: 600
ml lapte bătut de casă sau iaurt gras, 200 ml smântână, grasă, 30 g unt,
170-180 g făină de mălai, 50 g caș de oaie, sare.
Prepararea: Laptele bătut se pune la
fiert la foc moderat, se adaugă cașul ras, smântâna și untul, se sărează. Când
dă în clocot, se adaugă făina de mălai în ploaie, amestecând încontinuu și se
fierbe timp de 15-20 minute, până când la suprafață apar mici mărgele de
grăsime. Balmoșul se toarnă în farfurii, se servește ca atare sau alături de
supă de salaltă.
Nem is hallottam ilyen ételről még Adél... és milyen a nem hamis ? Az öntött saláta mifelénk teljesen másképp készül :-)
VálaszTörlés