Hozzávalók: a meggyes
réteghez: 40 dkg (fagyasztott vagy friss)meggy, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 2 dl
víz; a tésztához: 20 dkg
liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, csipetnyi só; a mákos réteghez:
2 tojás, 15 dkg cukor, 3 evőkanál olaj, 1 dl tej, 20 dkg mák, 2 evőkanál
liszt, 1 sütőpor, fél citrom reszelt héja; a habhoz: 2 tojás fehérje, 2
evőkanál porcukor, 1 teáskanál étkezési keményítő.
Elkészítése: A meggyet kimagozzuk, a cukorral főni
tesszük, mikor felforrt rátöltjük a vízzel elkevert keményítőt és besűrítjük.
Félrevesszük, hűlni hagyjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, gyors
mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a hideg vajat, majd beledolgozzuk a porcukrot
meg a tojássárgáját. A tésztát kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt, 20x30 cm-es
tepsi aljára tesszük, majd ráteszünk 2-3 evőkanál meggyes krémet(meggyszemek
nélkül) és egy ecsettel szétkenjük. A mákos réteghez az egész tojásokat habosra
verjük a cukorral, a végén belekeverjük az olajat, a tejet és a darált mákkal,
citromhéjjal meg a sütőporral összevegyített lisztet. A masszát a lekent tésztára simítjuk, 175
fokon, 10 percig sütjük. Közben a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá
verjük és beleforgatjuk a keményítőt. A süteményt kivesszük, teáskanállal
rátesszük a meggyes krémet, rásimítjuk a habot és további 15-20 percre
visszatoljuk a sütőbe.
Prăjitură cu
mac și vișine
Ingrediente:
pentru budinca de vișine: 400 g vișine(congelate sau proaspete), 2 linguri zahăr, 2 linguri amidon
alimentar, 200 ml apă; pentru aluat: 200
g făină, 100 g unt, 50 g zahăr pudră, 2 gălbenușuri, un praf de sare: pentru
umplutura de mac: 2 ouă, 150 g zahăr, 3 linguri ulei, 100 ml lapte, 200 g mac
măcinat, 2 linguri făină, 1 linguriță praf de copt, 1 lingură coaja rasă de la
1 lămâie; pentru spuma de albuș: 2 albușuri, 2 linguri zahăr pudră, 1 lingură
amidon alimentar.
Prepararea: Vișinele se spală, se scot sâmburii(cele congelate evident că nu se spală), apoi se
pun la fiert zahărul. Se fierb 2-3 minute, după care se îngroașe cu amidonul
amestecat cu apa. Se ia deoparte, se lasă la răcit. Făina se amestecă cu sarea
și untul rece, apoi se frământă cu gălbenușurile și zahărul pudră. Se întinde
aluatul o foaie de 20x30 cm, se pune în tavă de aceeași mărime, tapetată cu
hârtie de copt și se unge cu 2-3 linguri de budincă de vișine(doar crema, fără
fructe). Pentru umplutură se bat ouăle întregi cu zahărul, apoi se incorporează
uleiul, laptele, macul, coaja de lămâie și făina amestecată cu praful de copt.
Compoziția obținută se întinde peste foaia unsă, se coace 10 minute la 175 grade.
Albușurile se bat cu zahărul pudră, se incorporează amidonul. Se scoate tava
din cuptor, cu ajutorul unei lingurițe
se pune deasupra umpluturii budinca de vișine și se întinde deasupra spuma de
albuș. Se reintroduce în cuptor pentru
încă 15-20 minute. Se feliază după răcire.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése