2022. február 10.

Fokhagymaleves májgaluskával - Ciorbă cu găluște de ficat


Hozzávalók 4 személyre:

a májgaluskához: 10 dkg sertésmáj, 1 tojás, ½ vékony póréhagyma, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj, só, bors, majoránna;

a leveshez: 2 kisebb sárgarépa, 1 szelet zeller, 1 vékony póréhagyma, 6-8 cikk fokhagyma, olaj, só, bors, 1,5 dl főzőtejszín, 1-2 szál petrezselyemzöld, ecet.

Elkészítése: A póréhagymát a vajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a kis darabokra vágott májat és addig sütjük, míg a leve elpárolog. Félrehúzzuk, sózzuk, borsózzuk, megszórjuk majoránnával, kicsit hűlni hagyjuk, majd késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a tojást meg a zsemlemorzsát és krémesre dolgozzuk. Belekavarjuk a lisztet, 15-20 perce hűtőbe tesszük. A megpucolt sárgarépát meg a zellert nagylyukú reszelőn lereszeljük, kevés olajon dinszteljük. Pár perc után hozzáadjuk a póréhagymát és együtt összesütjük. Felöntjük 1,5 l vízzel, sózzuk, borsózzuk, lefedve, közepes lángon főzzük. Sós vizet forralunk, a galuskamasszát egy evőkanállal a fővő vízbe szaggatjuk, 2-3 percig főzzük, majd szűrőkanállal a áttesszük levesbe. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, rátöltjük a tejszínt, megszórjuk az aprított petrezselyemzölddel, majd fölforraljuk és félrehúzzuk. Izlés szerint, édesen vagy ecettel savanyítva tálaljuk

Megjegyzés: Póréhagyma helyett egy kis fej vöröshagymát használhatunk.


Ciorbă cu găluște de ficat              

Ingrediente pentru 4 persoane: 

pentru găluște: 100 g ficat de porc, 1 ou, ½ praz sau 1 ceapă, 2  linguri pesmet, 1 lingură făină, 1 lingură unt, sare, piper, maghiran; 

pentru ciorbă:  2 morcovi, 1 felie țelină, 10 cm praz, 150 ml smântână lichidă de gătit, 6-8 căței de usturoi, ulei, frunze de pătrunjel, oțet de mere.

Prepararea:  Prazul mărunțit se călește în unt, se adaugă ficatul tăiat în bucăți mai mici, se prăjește 3-4 minute, se ia deoparte, se asezonează cu sare, piper și maghiran, după care se mixează totul în robot de bucătărie(sau se dă prin mașina de tocat). Se adaugă oul, pesmetul și făina, se amestecă și se pune la rece pentru 15-20 minute. Morcovii și țelina se dau pe răzătoarea cu găuri mari, se călesc în puțin ulei, se adaugă prazul mărunțit, se amestecă, se toarnă 1,5 l apă și se fierbe sub capac.  Se pune apă cu sare la fiert, când fierbe se adaugă găluște cu lingura din compoziția de ficat, se fierbe la foc moderat 2-3 minute, după care se iau cu paleta de bucătărie și se pun în ciorbă. Se adaugă smântână lichidă și usturoiul pisat, se presară cu frunze de pătrunjel mărunțite, se potrivește gustul cu sare și oțet de mere. 


 

Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...