Oldalak

2022. szeptember 30.

Bográcsos kakaspörkölt - Tocăniță de cocos la ceaun

Hozzávalók 6 személyre: 1 házi kakas, 2-3 hagyma, 2 paprika, 3 paradicsom, 2 evőkanál zsír, 3-4 cikk fokhagyma, 1-2 evőkanál darált paprika, 1 csípős paprika, só, bors, őrölt kömény, fűszerpaprika.

Elkészítése: A kakast alkatrészeire vágjuk. A zsírt a bográcsban felhevítjük, a húst a körbepirítjuk benne(ha szükséges, akár 2-3 részletben), majd kiszedjük egy tálba. A visszamaradt zsiradékban megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a szeletekre vágott paprikát és az összedarabolt paradicsomot és a paprikakrémet, alaposan összesütjük, sózzuk, borsozzuk, majd visszatesszük  a húst és felöntjük annyi vízzel amennyi épp ellepi. Kis lángon 2-3 órát főzzük, nem kavarjuk, csak a bográcsot néha megrázogatjuk. Mikor a hús a csontól kezd elválni, megszórjuk fűszerpaprikával és őrölt köménnyel, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a félbevágott csípőspaprikát, majd tovább főzzük, amíg sűrű szaftja lesz.  Petrezselymes főtt krumplival tálaljuk. 



Tocăniță de cocos la ceaun

Ingrediente pentru 6 persoane: 1 cocoș de curte, 2-3 cepe, 2 ardei, 3 roșii, 2 linguri untură de porc, 3-4 căței de usturoi, 1-2 linguri pastă de ardei, 1 ardei iute, sare, piper, chimen măcinat, boia dulce.

Prepararea: Carnea de cocoș se taie în bucăți potrivite. Se încinge untura în ceaun, se rumenește carnea pe toate părțile, după care se scoate într-un castron. În grăsimea rămasă se călește ceapa feliată, se adaugă adăugă ardeii tăiați fâșii și roșiile tocate, se înăbușă câteva minute, după care se adaugă pasta se ardei și se pune înapoi carnea. Se asezonează cu sare și piper, se toarnă apă cât să acopere carnea și se fierbe la foc mic timp de 2-3 ore, timp în care nu se amestecă.  Când carnea este moale se presară deasupra boiaua și chimenul măcinat, se adaugă ardeiul iute și usturoiul pisat și se mai gătește până când sosul scade și se îngroașă. Se servește cu cartofi natur.

 


 

2022. szeptember 28.

Sertésköröm babbal

 


Hozzávalók 4 személyre:  2 sertésköröm, 25 dkg nagyszemű szárazbab, 1 nagyobb hagyma, 2-3 sárgarépa, 1 evőkanál sűrített paradicsom, só, bors, fűszerpaprika, 1 evőkanál darált paprika, 2 babérlevél, petrezselyemzöld, olaj vagy zsír.

Elkészítése:  A sertéskörmöket alaposam megpucoljuk és megmossuk, majd bő, sós vízben főni tesszük. Mikor felforrt a habját leszedjük, hozzáadjuk a babérlevelet  és fedő alatt főzzük. A szárazbabot enyhén sós vízben 15-20 percig főzzük. Az apróra vágott hagymát a zsiradékon megdinszteljük, megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk a darált paprikát meg a sűrített paradicsomot, a vastagabb karikákra vágott sárgarépát, majd az egészet kicsit átsütjük. Mikor a köröm félpuhára főtt, hozzáadjuk a hagymás alapot meg a leszűrt babot és együtt tovább főzzük. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk, illetve az elfőtt levet mindig kevés kevés forró vízzel pótoljuk. Mikor a hozzávalók puhára főttek, hagyjuk a levet elpárologni, hogy az ételnek sűrű szaftja legyen. Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel.