Hozzávalók:
a tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 2-3 evőkanál zsíros tejföl, 1 sütőpor, 1 teáskanál ecet, ½ citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só;
a töltelékhez: 50 dkg birsalma, 12 dkg
cukor, 3 dkg vaj, fahéj; a tálaláshoz: 3 dkg porcukor.
Elkészítése: A lisztet összedolgozzuk a vajjal, közepébe mélyedést csinálunk, hozzáadjuk,
a porcukrot, a tojássárgát, a tejfölt, a sót, a vaníliás cukrot, a citromhéjat,
a sütőport meg az ecetet és alaposan összedolgozzuk. Puha tésztát kell kapjunk,
ha szükségesnek érezzük, kevés tejfölt még adunk hozzá. A tésztát 30
percig hidegben pihentetjük. A birsalmát megpucoljuk, 2 cm-es kockákra
vágjuk. A cukrot 2 evőkanál vízzel
karamellizálódni hagyjuk, mikor szép aranybarna, hozzáadjuk a vajat és 2
evőkanál vizet, rátesszük a birsalmát, megszórjuk fahéjjal, majd kis lángon
addig hagyjuk, míg a leve elfő és a karamelles krém bevonja a birsalmát. A
tésztát 3 mm vastag lappá nyújtjuk, 6-7 cm-es
négyzetekre vágjuk, majd mindegyikre 1-1 teáskanál birsalmát teszünk és
felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített sütőben, 180
fokon, 15-20 perc alatt világosra sütjük. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.
Cornulețe cu gutui
Ingrediente:
pentru aluat: 500 g făină, 200 g unt, 100 g zahăr pudră, 2 gălbenușuri, 2-3 linguri smântână, 1 praf de copt, 1 linguriță oțet, 1 linguriță coaja rasă de la 1 lămâie, 1 plic zahăr vanilat, un praf de sare;
pentru umplutură: 500 g gutui, 120 g zahăr, 30 g unt; pentru servire: 30
g zahăr pudră.
Prepararea: Făina se amestecă cu untul, se face un loc în
mijloc, se adaugă zahărul pudră, smântâna, sarea, zahărul vanilat, coaja de
lămâie, praful de copt și oțetul. Se frământă un aluat mai moale, dar
nelipicios, se acoperă cu folie și se pune la rece pentru 30 minute. Se curăță
gutuile, se taie cubulețe. Se caramelizează zahărul cu 2 linguri apă, când este
aurie se adaugă untul, 2 linguri de apă și gutuile, se înăbușă la foc mic până
când scade zeama. La final se presară scorțișoară după gust. Aluatul se întinde
foaie de 3 mm, se taie în pătrate de 7 cm, se pune pe fiecare câte 1 linguriță
de gutui și se rulează. Se pun în tava tapetată cu hârtie de copt, se coc 15-20
minute la 180 grade. Înainte de servire se presară cu zahăr pudră.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése