Oldalak

2024. július 31.

Kávés kocka - Cuburi cu cafea


      Hozzávalók  20 db:  a piskótához: 4 tojás, 20 dkg cukor, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 1 evőkanál kávézacc, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál vaníliás cukor, csipetnyi só; a krémhez: 25 dkg krémsajt, 2 evőkanál porcukor, 2 dl tejszín, 2 teáskanál neszkávé, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál kakaó.

Elkészítése:  A lisztet, a kakaóval meg a sütőporral együtt átszitáljuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a sóval meg a cukor felével, a sárgáját a megmaradt cukorral fehéredésig kavarjuk, hozzáadjuk a kávézaccot, majd könnyed mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérje habot meg a lisztes keveréket. A masszát sütőpapírral bélelt 25x25 cm-es tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben, 175 fokon, 20-25 percig sütjük. A krémhez a neszkávét a cukorral és pár csepp forró vízzel habosra keverjük. A krémsajtot a porcukorral együtt egy kézi mixer segítségével pár percig verjük, majd hozzáadjuk a neszkávé habot meg a félig felvert tejszínt és további 1-2 percig verjük. A kapott krémet két(egy kisebb és egy nagyobb) részre osztjuk. A kihűlt piskótát két lapra vágjuk, középen megtöltjük a nagyobb adag krémmel, majd tetejére kenjük a kisebb adag krémet és megszórjuk a kakaóval. Pár órát hűtőben tarjuk, majd kockákra/szeletekre vágva tálaljuk. 


 

Cuburi cu cafea           20 buc 

Ingrediente:  pentru blat: 4 ouă, 200 g zahăr, 4 linguri făină, 2 linguri cacao, 1 lingură zaț de cafea, 1 linguriță praf de copt, 1 linguriță zahăr vanilat, un praf de sare; pentru cremă: 250 g mascarpone, 2 linguri zahăr pudră, 200 ml smântână dulce pentru frișcă, 2 lingurițe cafea instant, 1 lingură zahăr, 2 linguri cacao.

Prepararea: Se cerne făina împreună cu cacaua și praful de copt. Se separă ouăle, albușurile se bat spumă tare cu sarea și jumătate din cantitatea de zahăr. Gălbenușurile se mixează cu restul de zahăr până devin albe și cremoase, apoi se adaugă zațul de cafea, după care se încorporează ușor spuma de albușuri și amestecul de făină. Compoziția obținură se toarnă într-o tavă de 25x25 cm, tapetată cu hârtie de copt și se coace în cuptorul preîncălzit la 175 de grade, timp de 20-25 de minute. Pentru cremă, cafeaua instant se freacă cu zahărul și câteva picături de apă fierbinte până devine spumă tare. Se mixează mascarponele cu zahărul pudră, apoi se încorporează spuma de cafea și frișca bătută pe jumătate și se continuă mixarea încă 1-2 minute. Blatul răcit se taie în două foi egale, se umple cu cremă, se întinde  și deasupra prăjiturii, apoi se presară cacao. Prăjitura se păstrează la frigider câteva ore, după care se taie în pătrate sau felii și se servește.


2024. július 27.

Kalotaszegi hólabda - Bulgăre de zăpadă

Nagyon régi kalotaszegi édesség, mely kezd feledésbe merülni. A süteményt hétvégén vagy ünnepnapokon készítették, többnyire tavasszal, amikor a háztáji tyúkok sokat tojtak, hisz egy fél kiló liszthez 10-14 tojásra is szükség volt. Nagyon finom, légies sütemény, aminek a tésztája az ecettől hólyagosra sül, édességét pedig csak a vaníliás porcukor adja, amit a meleg süteményre szórnak. 

                                                             Kalotaszegi hólabda  15 darab /   50 perc

Hozzávalók:  2 tojás sárgája, 1 egész tojás, 1 teáskanál zsíros tejföl, csipetnyi só, 1 teáskanál ecet, liszt amennyit felvesz(kb. 20 dkg), zsír vagy olaj a sütéshez, vaníliás porcukor.

Elkészítése:  A tojást meg a tojássárgáját egy tálba tesszük, megsózzuk, hozzáadjuk a tejfölt és villával alaposan felverjük, majd több adagban hozzáadunk annyi lisztet, hogy egy kemény és sima tésztát gyúrjunk belőle. Kb. 30 dkg tészta lesz, ebből 15 darab, 20 g-os golyót formázunk, lisztezett felületre tesszük, konyharuhával letakarjuk és 15 percig pihentetjük. A zsíradékot egy magas falú kisebb edényben felhevítjük. A golyókat rendre 1 mm vékonyságú kerek kis lapokká nyújtjuk, pár percig szikkadni hagyjuk, majd derelyevágóval 1 cm-es csíkokat vágunk a tésztába, úgy, hogy a szélét körben ne vágjuk át. A kis bevágott tésztalapot a tenyerünkbe vesszük, a másik kezünkkel minden második tésztacsíkot az ujjunkkal felemelünk, majd a tésztát a labdasütő formába engedjük és a formát a forró zsiradékba tesszük. Sütés közben a forma nyelét körbe forgatjuk, pár másodperc után már látszik, hogy a tészta felnő és kitölti a formát. Aranyszínűre sütjük, majd egy szűrőbe kiszedjük és hagyjuk lecsöpögni. Tálaláskor megszórjuk porcukorral. 



Kalotaszeg Erdély legsajátosabb történelmi-néprajzi tájegysége, mely Kolozsvártól nyugatra helyezkedik el, Bánnffyhunyad és Kolozsvár között, mintegy 50 km hosszúságban.  Öt kisebb tájegységre osztható: Felszeg, Alszeg, Nádasmente, Kapus vidéke és Átmeneti vagy peremvidék, ahol összesen 42 többnyire magyarlakta falu található. Elnevezését a Honfoglaláskor ide telepedett Kalota nemzetségéről kapta.

Kós Károly leírása szerint Kalotaszeg „.. túlnyomó része egyhangú, kietlen, sőt, szomorú föld. Köves, kopasz dombok szakadatlan összevisszasága.. De a levegő csodálatosan tiszta és a dombok szeszélyes vonalai élesek...Talán sehol másutt nem hatna olyan nagyszerűen a színpompás kalotaszegi népviselet, fehér vörös, sárga és fekete színfoltjaival, a világos, hideg kék égbe fúródó hegyes, melegen sötét szürkésbarna, zsindely fedésű templomtornyaival és a sátoros házfedeleivel a hófehér falak felett, a kiskertek zöld lombjai között.”

Kalotaszeg híres a jellegzetes hímzéséről, mely három féle: írás után varrott, szálán varrott(előrajzolás nélkül) és a vagdalásos(fehérhímzés). Itt látható a magyar nyelvterület legpompásabb népviselete, melyet a mai napig megőriztek. A ruhadarabok színesek, hímzésekkel díszítettek. Egyedi a kalotaszegi, szalagokkal díszített gyöngyös párta, melyet a lányok konfirmálástól egészen az esküvőig hordtak. A néptáncuk nagyon változatos, a férfiak legényes tánca motívumokban igen gazdag. 




 

Bulgăre de zăpadă                    15 bucăți / 50 minute

Ingrediente: 2 gălbenușuri de ou, 1 ou întreg, 1 linguriță smântână grasă (aproximativ 5 ml), un praf de sare, 1 linguriță oțet (aproximativ 5 ml), făină cât este necesar (aproximativ 200 g), untură sau ulei pentru prăjit, zahăr pudră vanilat.

Prepararea:Ouăle și gălbenușurile se pun într-un bol, se adaugă sarea și smântâna și se bat bine cu o furculiță, apoi se adaugă treptat făină cât cuprinde, pentru a forma un aluat ferm și neted. Se obțin aproximativ 300 g de aluat, din care se formează 15 biluțe a 20 g fiecare, care se așează pe o tavă presărată cu făină, se acoperă cu un prosop de bucătărie și se lasă să se odihnească timp de 15 minute. Se încălzește untura sau uleiul într-un vas mic și adânc. Biluțele se întind pe rând în foi mici și rotunde de 1 mm grosime, se lasă să se usuce puțin, apoi cu un cutter de pizza se taie foaia în interior în fâșii de 1 cm, având grijă să nu se taie marginile. Foița crestată se ia în palmă, cu cealaltă mână se ridică fiecare a doua fâșie de aluat cu degetele, apoi se așează în forma pentru prăjit și se introduce în uleiul fierbinte. În timpul prăjirii, mânerul formei se rotește, după câteva secunde, se observă cum aluatul crește și umple forma. Se prăjește până devine aurie, apoi se scoate și se lasă să se scurgă. La servire, se presară cu zahăr pudră vanilat.

2024. július 26.

Bihari tökleves- Supă de dovlecei din Bihor( Zamă de cucurbătă)


Hozzávalók:  2 kisebb, zsenge tök, 1 hagyma, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, 1,5 dl tejföl, 1 dl tej, só, bors, fűszerpaprika, friss kapor, ecet.

Elkészítése:  A tököt megmossuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, enyhén megsózzuk és félretesszük. Az apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük a zsíron, rászórjuk a lisztet, összekavarjuk, megszórjuk borssal meg fűszerpaprikával, majd hozzáadjuk a kiszorított tököt. Pár percig kavargatva dinszteljük, majd felöntjük a tejjel és 1,5 l vízzel. Szükség szerint sózzuk, 8-10 percig főzzük, a végén hozzáadjuk a kevés forró levessel kikavart tejfölt és megszórjuk kaporral. Félrehúzzuk és ízlés szerint ecettel ízesítjük. Friss kenyérrel tálaljuk. 



Supă de dovlecei ( Zamă de cucurbătă)               

Ingrediente:  2 dovlecei, 1 ceapă, 1 lingură untură, 1 lingură de făină, 150 ml smântână, 100 ml lapte, sare, piper, boia de ardei, mărar proaspăt, oțet.

Prepararea: Dovleceii se spală, se dau pe răzătoarea mare, se sărează ușor și se pun deoparte. Ceapa tocată mărunt se călește în untură până devine sticloasă, se presară făina, se amestecă, se adaugă piper și boia de ardei, apoi se adaugă dovleceii storși. Se călesc câteva minute amestecând, după care se toarnă laptele și 1,5 litri de apă. Se sărează după gust, se fierbe 8-10 minute, la sfârșit se adaugă smântâna amestecată cu puțin zeamă fierbinte și se presară mărarul tocat. Se trage de pe foc și se asezonează cu oțet după gust. Se servește cu pâine proaspătă.