Katrabóca avagy aludtejleves
Hozzávalók:
2 liter tej, 1 evőkanál liszt, 4 szelet pirított kenyér, só.
Elkészítése:
A házi tehéntejet szobahőmérsékleten megalvasztjuk(24-36 óra). 12-16 óra
után egy evőkanállal a felületén összegyűlt tejszínt leszedjük, majd a tejet
tovább alvasztjuk. Mikor teljesen megaludt, egy késsel darabosra vágjuk, kis
lángon 45-50 °C fokra melegítjük, közben 1-2 x finoman átkeverjük, majd
félrevesszük és 1-2 órát pihenni hagyjuk. Egy szűrőbe sűrű textilt teszünk, egy
edényre állítjuk és beleöntjük a kihűlt aludttejet, majd a textil négy sarkát
összefogjuk, megkötözzük és felakasztjuk, hogy a savó lecsöpögjön. A savót
feltesszük főni, ízlés szerint megsózzuk, majd hozzáadjuk a liszttel kikavart
tejszínt és 2-3 percig forraljuk. Tálaláskor belemorzsoljuk a túrót és pirított
kenyeret adunk mellé.
Megjegyzés: Behűtve nagyon finom(melegen is
jó), nyári napok tökéletes hűsítő levese. Az eredeti recept plusz tejet és
tejfölt írt hozzá, de szerintem fölösleges, a tejszín amit a házi tehéntej zsírossága
adott, pont elég volt hozzá. Nagy melegben vigyázni kell, hogy az aludttej ne
savanyodjon meg túlságosan.
Supă de zăr rețetă veche din zona Somogy/Ungaria
Ingrediente: 2 litri de lapte vacă(de casă), 1 lingură de făină, 4 felii de pâine prăjită, sare.
Prepararea: Laptele de vacă se toarnă într-un vas de ceramică și se lasă la acrit la temperatura camerei, timp de 24-36 de ore(depinde de căldură). După 12-16 ore, se colectează cu o lingură smântâna de la suprafață, iar laptele se lasă să se închege în continuare. Când este complet închegat, se taie cuburi cu un cuțit, după care se încălzește la foc mic până la 45-50°C, timp în care se amestecă ușor de 1-2 ori(laptele se va brânzi), apoi se ia deoparte și se lasă timp de 1-2 ore la răcit. Se pune un material textil dens într-o strecurătoare, se așază peste un vas și se toarnă laptele brânzit el, apoi se strâng cele patru colțuri ale materialului textil, se leagă și se suspendă pentru a se scurge zerul. Zerul obținut se pune la fiert, se sărează după gust, apoi se adaugă smântâna colectată amestecată cu făina și se fierbe timp de 2-3 minute. Se ia deoparte și se lasă la răcit. La servire, se adaugă brânza sfărâmată în supă și se servește cu pâine prăjită.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése