A teriyaki ételek
Japánból származnak, és az egyik legismertebb és legnépszerűbb főzési technikát
képviselik az ország gasztronómiájában, ami az ételek édeskés, fényes mázzal
történő bevonására utal. Az 1960-as években váltak népszerűvé az Egyesült
Államokban, ahová a japán bevándorlók vitték magukkal, azóta világszerte
elterjedtek, és sok helyen csirkével, marhahússal, sőt zöldségekkel is
elkészítik.
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál liszt; a Teriyaki szószhoz: 1 dl víz, 4 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál rizsecet (vagy almaecet), 1 evőkanál szezámolaj, 1 cikk fokhagyma, 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér, 1 teáskanál keményítő; a tálaláshoz: 20 dkg rizstészta, 4 főtt tojás, 1 szál újhagyma, 2 evőkanál szezámmag.
Elkészítése: A
csirkemellet kis kockákra vágjuk, sózzuk és borsozzuk, összekeverjük a liszttel,
majd 10 percre félretesszük. Közben elkészítjük
a teriyaki mártást, amihez egy kisebb edényben a szezámolajon átforgatjuk a reszelt
gyömbért és az apróra vágott fokhagymát,
majd hozzáadjuk a szójaszószt, a mézet, a rizsecetet meg a vízzel elkevert
keményítőt és összeforraljuk. Egy serpenyőt közepes lángon felhevítünk, hozzáadjuk
az olívaolajat, majd rátesszük a csirkemellet és aranybarnára pirítjuk. Amikor
a csirke elkészült, ráöntjük a teriyaki szószt, alacsony hőfokon pár percig
hagyjuk főni, közben többször átkavarjuk, hogy a húst szépen bevonja a mártás, a végén rászórjuk a szezámmagot. A
rizstésztát egy edénybe tesszük, ráöntünk annyi forró vizet, hogy ellepje, 4-5
percig állni hagyjuk (a rizstészta vastagságától függően több-kevesebb időt
igényelhet), majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. A teriyaki csirkemellet
a rizstésztával és a cikkekre vágott főtt tojással tálaljuk, és megszórjuk
apróra vágott újhagymával.
Preparatele Teriyaki
își au originile în Japonia și reprezintă una dintre cele mai cunoscute și
populare tehnici de gătit din gastronomia țării, referindu-se la glazurarea
mâncărurilor cu un sos dulce și lucios. În anii 1960, au devenit populare în
Statele Unite, fiind aduse de imigranții japonezi, iar de atunci s-au răspândit
la nivel mondial, fiind preparate în multe locuri cu pui, carne de vită și
chiar legume.
Ingrediente: 600 g
piept de pui, 2-3 linguri ulei de măsline, 1 lingură făină; pentru sosul
Teriyaki: 100 ml apă, 4 linguri sos de soia, 2 linguri miere, 1 lingură oțet de
orez (sau oțet de mere), 1 lingură ulei de susan, 1 cățel de usturoi, 1
linguriță ghimbir proaspăt ras, 1 linguriță amidon; pentru servire: 200 g
tăiței de orez, 4 ouă fierte, 1 fir de ceapă verde, 2 linguri semințe de susan.
Prepararea: Pieptul de pui se taie în cubulețe, se
asezonează cu sare și piper, se amestecă cu făina și se lasă deoparte timp de
10 minute. Între timp, se prepară sosul teriyaki: într-o cratiță mică, se
călesc ghimbirul ras și usturoiul tocat fin în uleiul de susan, apoi se adaugă
sosul de soia, mierea, oțetul și amidonul dizolvat în apă, se amestecă până
când sosul începe să fiarbă și să se îngroașe. Într-o tigaie, se încinge uleiul
de măsline la foc mediu, apoi se prăjește puiul până devine auriu. Când este
gata se adaugă sosul teriyaki peste pui și se lasă să fiarbă câteva minute la
foc mic, amestecând pentru a acoperi bine carnea cu sos. La final, se presară
semințele de susan. Tăițeii de orez se pun într-un vas și se acoperă cu apă
fierbinte, se lasă să stea 4-5 minute (în funcție de grosimea tăițeilor), după
care se scurg și se clătesc cu apă rece. Pieptul de pui Teriyaki se servește cu
tăiței de orez, ouă fierte tăiate în sferturi și ceapă verde tocată mărunt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése