2024. november 21.

Teriyaki csirkemell - Piept de pui Teriyaki

A teriyaki ételek Japánból származnak, és az egyik legismertebb és legnépszerűbb főzési technikát képviselik az ország gasztronómiájában, ami az ételek édeskés, fényes mázzal történő bevonására utal. Az 1960-as években váltak népszerűvé az Egyesült Államokban, ahová a japán bevándorlók vitték magukkal, azóta világszerte elterjedtek, és sok helyen csirkével, marhahússal, sőt zöldségekkel is elkészítik. 

   Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál liszt; a Teriyaki szószhoz: 1 dl víz, 4 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál rizsecet (vagy almaecet), 1 evőkanál szezámolaj, 1 cikk fokhagyma, 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér, 1 teáskanál keményítő; a tálaláshoz: 20 dkg rizstészta, 4 főtt tojás, 1 szál újhagyma, 2 evőkanál szezámmag.

Elkészítése: A csirkemellet kis kockákra vágjuk, sózzuk és borsozzuk, összekeverjük a liszttel, majd 10 percre félretesszük.  Közben elkészítjük a teriyaki mártást, amihez egy kisebb edényben a szezámolajon átforgatjuk a reszelt gyömbért és az  apróra vágott fokhagymát, majd hozzáadjuk a szójaszószt, a mézet, a rizsecetet meg a vízzel elkevert keményítőt és összeforraljuk. Egy serpenyőt közepes lángon felhevítünk, hozzáadjuk az olívaolajat, majd rátesszük a csirkemellet és aranybarnára pirítjuk. Amikor a csirke elkészült, ráöntjük a teriyaki szószt, alacsony hőfokon pár percig hagyjuk főni, közben többször átkavarjuk, hogy a húst szépen bevonja a  mártás, a végén rászórjuk a szezámmagot. A rizstésztát egy edénybe tesszük, ráöntünk annyi forró vizet, hogy ellepje, 4-5 percig állni hagyjuk (a rizstészta vastagságától függően több-kevesebb időt igényelhet), majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. A teriyaki csirkemellet a rizstésztával és a cikkekre vágott főtt tojással tálaljuk, és megszórjuk apróra vágott újhagymával. 


Preparatele Teriyaki își au originile în Japonia și reprezintă una dintre cele mai cunoscute și populare tehnici de gătit din gastronomia țării, referindu-se la glazurarea mâncărurilor cu un sos dulce și lucios. În anii 1960, au devenit populare în Statele Unite, fiind aduse de imigranții japonezi, iar de atunci s-au răspândit la nivel mondial, fiind preparate în multe locuri cu pui, carne de vită și chiar legume.

 Piept de pui Teriyaki       

Ingrediente: 600 g piept de pui, 2-3 linguri ulei de măsline, 1 lingură făină; pentru sosul Teriyaki: 100 ml apă, 4 linguri sos de soia, 2 linguri miere, 1 lingură oțet de orez (sau oțet de mere), 1 lingură ulei de susan, 1 cățel de usturoi, 1 linguriță ghimbir proaspăt ras, 1 linguriță amidon; pentru servire: 200 g tăiței de orez, 4 ouă fierte, 1 fir de ceapă verde, 2 linguri semințe de susan.

Prepararea:  Pieptul de pui se taie în cubulețe, se asezonează cu sare și piper, se amestecă cu făina și se lasă deoparte timp de 10 minute. Între timp, se prepară sosul teriyaki: într-o cratiță mică, se călesc ghimbirul ras și usturoiul tocat fin în uleiul de susan, apoi se adaugă sosul de soia, mierea, oțetul și amidonul dizolvat în apă, se amestecă până când sosul începe să fiarbă și să se îngroașe. Într-o tigaie, se încinge uleiul de măsline la foc mediu, apoi se prăjește puiul până devine auriu. Când este gata se adaugă sosul teriyaki peste pui și se lasă să fiarbă câteva minute la foc mic, amestecând pentru a acoperi bine carnea cu sos. La final, se presară semințele de susan. Tăițeii de orez se pun într-un vas și se acoperă cu apă fierbinte, se lasă să stea 4-5 minute (în funcție de grosimea tăițeilor), după care se scurg și se clătesc cu apă rece. Pieptul de pui Teriyaki se servește cu tăiței de orez, ouă fierte tăiate în sferturi și ceapă verde tocată mărunt.

Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...