Hozzávalók: 40 dkg sertés lapocka, 20 dkg kenyér, 5 tojás, 20 dkg hagyma, 3 cikk fokhagyma, só, bors, fűszerpaprika, 1 teáskanál darált paprikakrém, 25 dkg rizs, petrezselyemzöld, zsír.
Elkészítése:
A rizst sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A sertéshúst
összevagdaljuk vagy ledaráljuk, összekeverjük a beáztatott és kiszorított
kenyérrel, az apróra vágott hagymával és fokhagymával meg 1 tojással, paprikakrémmel,
sóval, borssal és fűszerpaprikával ízesítjük, majd a masszát egy zsírral kikent
20x20 cm-es tepsibe simítjuk. A főtt rizst összekeverjük a megmaradt és felvert
tojásokkal és az apróra vagdalt petrezselyemzölddel, sóval és borssal
ízesítjük, majd a húsra terítjük. 170 fokon, 40 percig sütjük. Tálaláskor
kockákra vágjuk és tányérra emeljük.
Megjegyzés: A recept Keller László: Tájjellegú ételek, 1957 könyvből van. Nagyon finom étel, érdemes elkészíteni. Akár megmaradt pörkölt vagy sült és főtt rizs felhasználására is jó ötlet. A recept 40 dkg rizst ír, de soknak találtam, a 25 dkg elég volt 4 adagra. Pluszba 1 teáskanál paprikakrémet adtam a vagdalthoz. A receptet közlője: Karhessz Jánosné, Bácsbokod.
Graten de carne cu orez
Ingrediente: 500 g spată de porc, 200 g pâine,
5 ouă, 1 ceapă, 3 căței de usturoi,
sare, piper, boia de ardei, 1 linguriță pastă de ardei, 250 g orez, frunze de pătrunjel
verde, untură.
Prepararea: Orezul se fierbe în apă cu sare,
apoi se scurge. Carnea de porc se toacă sau se mărunțește și se amestecă cu
pâinea înmuiată și storsă, oul, ceapa și usturoiul tocate mărunt, se adaugă
pasta de ardei, se asezonează cu sare, piper și boia. Amestecul se întinde
într-o tavă de 20x20 cm unsă cu untură. Orezul fiert se amestecă cu ouăle
rămase și bătute cu pătrunjelul tocat, sare și piper, apoi se întinde peste
carne. Se coace la 170°C timp de 40 de minute. La servire, se taie în pătrate
și se așază pe farfurie.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése