Kukoricagombóc-leves
Hozzávalók 4
személyre: 12 dkg füstölt szalonna, 1 nagyobb hagyma, só, fűszerpaprika, 4 dkg
olvasztott vaj, 2 tojás, 8 dkg kukoricaliszt, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A gombócokhoz a tojásokat összehabarjuk a vajjal, megsózzuk
és belekeverjük a kukoricalisztet. 15-20 percig állni hagyjuk. A szalonnát
apróra vágjuk, az edényben rózsaszínűre pirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra
vágott hagymát és megdinszteljük. Megszórjuk fűszerpaprikával, megsózzuk,
felöntjük 1,3-1,5 liter vízzel, lefedjük és közepes lángon 15 percig főzzük.
Vizes kézzel és kiskanál segítségével kis gombócokat formázunk, a levesbe
tesszük és további 15 percig főzzük. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott
petrezselyemzölddel.
A leves meglepően jóízű volt, annak ellenére, hogy alig pár hozzávalóból készült. Petrezselyemzöldet az eredeti recept nem írt hozzá. A félóra főzést értelmetlennek találtam, a gombócokat pedig a írt 15 perc helyett, 20 percig főztem.
Supă cu găluște de mălai
Ingrediente: 120 g
slănină afumată, 1 ceapă mare, sare, boia dulce de ardei, 40 g unt topit, 2 ouă,
80 g făină de porumb, frunze de pătrunjel verde.
Prepararea: Pentru găluște, se amestecă ouăle cu untul
topit, se adaugă un praf de sare și făina de porumb. Compoziția se lasă să stea
timp de 15-20 de minute. Slănina se taie mărunt, se prăjește într-o oală până începe
să se rumenească, apoi se adaugă ceapa tocată fin și se călește până devine
translucidă. Se presară cu boia de ardei, se adaugă sare după gust și se toarnă
1,5 litri de apă. Se acoperă și se fierbe la foc mediu timp de 15 minute. Cu
mâinile ude și ajutorul unei lingurițe, se formează mici găluște din compoziția
de făină de porumb și se pun în supă și se fierb 15-20 minute, până când
găluștele sunt bine făcute. La servire, se presară deasupra pătrunjel verde
tocat mărunt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése