2025. január 14.

Kukoricagombóc-leves - Supă cu găluște de mălai -avagy mit főztek az első világháborúban?

 



Kukoricagombóc-leves  

Hozzávalók 4 személyre: 12 dkg füstölt szalonna, 1 nagyobb hagyma, só, fűszerpaprika, 4 dkg olvasztott vaj, 2 tojás, 8 dkg kukoricaliszt, petrezselyemzöld.

Elkészítése:  A gombócokhoz a  tojásokat összehabarjuk a vajjal, megsózzuk és belekeverjük a kukoricalisztet. 15-20 percig állni hagyjuk. A szalonnát apróra vágjuk, az edényben rózsaszínűre pirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és megdinszteljük. Megszórjuk fűszerpaprikával, megsózzuk, felöntjük 1,3-1,5 liter vízzel, lefedjük és közepes lángon 15 percig főzzük. Vizes kézzel és kiskanál segítségével kis gombócokat formázunk, a levesbe tesszük és további 15 percig főzzük. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

A leves meglepően jóízű volt, annak ellenére, hogy alig pár hozzávalóból készült. Petrezselyemzöldet az eredeti recept nem írt hozzá. A félóra főzést értelmetlennek találtam, a gombócokat pedig a írt 15 perc helyett, 20 percig főztem.  



Supă cu găluște de mălai                            

Ingrediente: 120 g slănină afumată, 1 ceapă mare, sare, boia dulce de ardei, 40 g unt topit, 2 ouă, 80 g făină de porumb, frunze de pătrunjel verde.

Prepararea:  Pentru găluște, se amestecă ouăle cu untul topit, se adaugă un praf de sare și făina de porumb. Compoziția se lasă să stea timp de 15-20 de minute. Slănina se taie mărunt, se prăjește într-o oală până începe să se rumenească, apoi se adaugă ceapa tocată fin și se călește până devine translucidă. Se presară cu boia de ardei, se adaugă sare după gust și se toarnă 1,5 litri de apă. Se acoperă și se fierbe la foc mediu timp de 15 minute. Cu mâinile ude și ajutorul unei lingurițe, se formează mici găluște din compoziția de făină de porumb și se pun în supă și se fierb 15-20 minute, până când găluștele sunt bine făcute. La servire, se presară deasupra pătrunjel verde tocat mărunt. 



Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...